top of page

Busoni konkursi laureaadid selgunud

Augusti lõpupäevil Itaalias toimunud Busoni-nimelise klaverikonkursi võitis 20-aastane horvaat Ivan Krpan, kes lõpetab järgmisel aastal Zagrebi muusikaakadeemia. Krpani saavutust on Horvaatias nimetatud muusika valdkonnas oma põlvkonna kõrgeimaks, eriti kui arvestada, et viimasel viiel Busoni konkursil on I preemia välja antud vaid kahel korral. Teise koha pälvis korealane Jaeyeon Won ja kolmanda Anna Geniušene Venemaalt.

Ferruccio Busoni nimeline rahvusvaheline klaverikonkurss toimus esmakordselt 1949. aastal ning see oli esialgu planeeritud ühekordse üritusena, kuid pälvis palju tähelepanu ning muutus iga-aastaseks. Üks põhjusi oli ilmselt konkursi aukomitee (Honorary Committee), kuhu kuulusid legendaarsed pianistid Claudio Arrau, Wilhelm Backhaus, Alfred Cortot, Walther Gieseking, Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein ja Arturo Benedetti Michelangeli. Komitee suurendas konkursi kaalukust sellega, et tõstis ka teise koha auhinnaraha märkimisväärselt kõrgeks – 10 000 eurole (esikoha väärtus on 22 000 eurot). Busoni konkursi laureaadid on näiteks Jörg Demus (1956), Martha Argerich (1957) ja Louis Lortie (1984).

16 views
bottom of page