top of page

Du Yun pälvis Pulitzeri muusikapreemia

Hiinast pärit helilooja Du Yun pälvis ooperi “Angel’s Bone” eest Pulitzeri muusikapreemia. Du Yun on helilooja, lauljanna ja multiinstrumentalist ning tema ooperis kohtuvad nii kammermuusika, popmuusika ja punk, ooper ja kabaree kui ka visuaalkunstid. Pulitzeri preemia nõukogu nimetas teost julgeks, harmooniliseks ja liigutavaks. Ooper räägib vastuolulise loo kahest langenud inglist, kes lamavad vigastatuna keskklassi kuuluva abielupaari aias. Pärast tervenemist sunnitakse inglid tööle prostituutidena. Libreto autor on Royce Vavrek, ooper esietendus 2016. aastal New Yorgis festivalil“Prototype”.

Pulitzeri muusikapreemiale saavad kandideerida Ameerika autorite helitööd, mille esiettekanne või -salvestus on olnud USAs eelmisel aastal. Preemiaga kaasneb 10 000 dollarit. Du Yuni kõrval olid finaalis veel Ashley Fure teosega “Bound to the Bow” ning Kate Soper teosega “Ipsa Dixit”. 39-aastane Du Yun sündis ja kasvas Shanghais, seejärel siirdus USAsse end erialaselt täiendama. Harvardi ülikoolist doktorikraadi saamise järel asus ta tööle New Yorgi riiklikus ülikoolis. Pulitzeri muusikapreemia on varemgi läinud Hiina päritolu heliloojale. 2011. aastal pälvis selle Zhou Long ooperi “Madam White Snake” eest.

Ameerika väljapaistva ajakirjaniku Joseph Pulitzeri järgi nimetatud auhinda antakse välja alates 1917. aastast. Esimene Pulitzeri muusikapreemia anti välja 1943. aastal. Ainsa eestlasena on Pulitzeri preemia võitnud 1962. aastal karikaturist ja graafik Edmund Valtman, kes oli 1959. aastast Ameerika kodanik ning kelle poliitilisi karikatuure avaldasid paljud ajakirjandusväljaanded kogu maailmas.

Pulitzeri muusikapreemia pälvinud Du Yun. PRESSIFOTO

11 views
bottom of page