top of page

Leipzigis avatakse Kurt Masuri nimeline instituut

Lepizigis avatakse novembris Kurt Masuri nimeline instituut, Das Internationale Kurt-Masur-Institut (IKMI). Avamisele on kutsutud dirigendi kolleegid, sõbrad ja õpilased ning palju maestrole lähedasi kaasteelisi. Avakontserdil esinevad teiste seas ka maestro dirigendist poeg Ken-David Masur ning viiuldaja Anne-Sophie Mutter. Avatseremoonial tutvustatakse instituudi eesmärke ja erinevaid stipendiume ning toimub ka Beethoveni teemaline sümpoosion.

Kurt Masur sündis 1927. aastal Sileesias ja õppis Leipzigi konservatooriumis klaverit, kompositsiooni ja dirigeerimist. Tollane Leipzigi rikas muusikaelu aitas kaasa noore muusiku kujunemisele. 1955. aastal sai temast Dresdeni filharmoonikute dirigent, 1967–1972 oli ta selle peadirigent. 1958. aastast töötas ta Schwerini Mecklenburgi riikliku teatri muusikajuhina, kus ta muu hulgas tõi 1960. aastal maailma esiettekandele Eino Tambergi “Ballett-sümfoonia”. Masur oli oma kodulinnas Leipzigis suur autoriteet ning 26 aastat Gewandhaus-orkestri juht, 1975. aastast ka Leipzigi konservatooriumi professor. Pikalt töötas ta ka New Yorgis, oli 1991–2002 selle filharmoonikute kunstiline juht ning asutas seal isegi oma heliplaadifirma. 2000–2007 oli ta Londoni filharmooniaorkestri peadirigent ning 2002–2008 Pariisi rahvusorkestri kunstiline juht. Viimasega esinest ta 2003. aastal ka Tallinnas. Masur suri 19. detsembril 2015. aastal 88 aasta vanuselt.

11 views
bottom of page