top of page

Suri dirigent Stanisław Skrowaczewski


21. veebruaril suri 93-aastaselt poola päritolu USA dirigent Stanisław Skrowaczewski, keda tunnustati eelkõige Bruckneri sümfooniate ettekannete eest. Hariduse sai ta Krakówis ning hiljem Pariisis Nadia Boulanger’ juhendamisel. Tema esimene amet oli Wrocławi filharmoonikute muusikajuht, hiljem töötas ta Katowice ja Krakówi filharmoonias ning lõpuks ka Varssavi rahvusliku orkestri juures. Skrowaczewski edu sai alguse 1958. aastal, mil ta võitis Roomas Santa Cecilia dirigeerimiskonkursi (sama konkursi võitis 1971. aastal ka Neeme Järvi). Seepeale kutsus George Szell teda juhatama Clevelandi orkestrit. Oma viimase kontserdi andis ta oma armastatud Minnesota orkestriga 2016. aastal Bruckneri 8. sümfooniaga. Skrowaczewski oli ka viljakas plaadistaja ning teda kui dirigenti hindasid erinevad solistid. Suurima tunnustuse leidnud salvestused tulid aga hilisemas vanuses, Bruckneri, Beethoveni, Schumanni ja Brahmsi sümfooniate terviktsüklid. Skrowaczewski oli tegev ka heliloojana, tema loomingu hulka kuulub instrumentaalkontserte ja kammerteoseid.

12 views
bottom of page