top of page

Eesti Filharmoonia Kammerkoori turnee Ameerikas


Eesti Filharmoonia Kammerkoor New Yorgis. FOTO EFK

Eesti Filharmoonia Kammerkoor alustas 30. jaanuaril oma ajaloo pikimat, kuuajast USA ja Kanada turneed. See oli koori 15. kontserdireis Põhja-Ameerikas. Kokku anti 12 a cappella kontserti Kaspars Putniņši juhatusel ja neli kontserti koos Sarasota orkestriga Anu Tali dirigeerimisel. Reisiplaan oli väga pingeline, näiteks esimese 13 päevaga oli 9 esinemist.

Turnee kulges idarannikult New Yorgist ja Torontost läbi erinevate osariikide läände Arizona ja Californiani ning seejärel tagasi idarannikule Floridasse. Avakontsert oli 1. veebruaril New Yorgi Püha Ignatius Loyola kirikus, kus esitati Arvo Pärdi loomingut koorile ja orelile. 2. veebruaril tuli Toronto Püha Pauluse kirikus ettekandele Pärdi, Rahmaninovi ja Schnittke looming ning kahe Eesti päritolu kanada helilooja, Riho Esko Maimetsa ja Omar Danieli uudisteosed. Järgmised kontserdid olid Ann Arboris (Michigani osariik), Columbuses (Ohio), Valparaisos (Indiana), Princetonis (New Jersey), Durhamis, Greenville’is (Põhja-Carolina), Richmondis (Virginia), Phoenixis, Tucsonis (Arizona), Los Angeleses (California), kus esitati kahte kava, üks Põhjamaade muusikast (Pärt, Tormis, Sibelius, Tšaikovski) ning teine Vene ortodoksi kirikumuusikast (Schnittke, Tšaikovski, Rahmaninov, Sviridov). Turnee lõppes nelja kontserdiga Floridas, Bradentonis ja Sarasotas koos Sarasota orkestriga Anu Tali juhatusel. Ettekandele tulid Arvo Pärdi “Credo” ja Mozarti “Reekviem”.

EFK juhatuse liige Esper Linnamägi märkis, et kooril on Põhja-Ameerikas aastatega järjest enam kontakte ja suurem publikuhuvi. “On välja kujunenud kindel publik ja kohad, kuhu koori tagasi oodatakse, kuid lisandud on ka riigi kõige mainekamad saalid. Meie kavades on alati olulisel kohal Eesti muusika, mis näitab ka korraldajate teadlikkust ja kohaliku kuulajaskonna suurt huvi meie maa ning kultuuri vastu.” Seekordne turnee oli väga edukas, 1000-kohalised kirikud, kontserdi- ja teatrisaalid olid külastajaist tulvil, publiku niisugune rohkus on koori toimetaja Anneli Ivaste sõnul Euroopa mõistes tõeline haruldus, ning et kuulajaid vaimustab eelkõige EFK ajaloo olulisima helilooja Veljo Tormise looming. “See, kuidas tajuvad ja võtavad Veljo Tormise “Raua needmises” peituvat ürgset väge ja ajatust vastu inimesed, kellele on nii meie keel kui kultuur tundmatu, on täiesti vapustav,” märkis koori kauane laulja Karin Salumäe. Kaspars Putniņši sõnul oli koor väga heas vormis ja keskendunud, nautides muusikat ning iga kohtumist publikuga: “Olen maailmas kohanud vähe sellist publikut, nagu siin Ameerikas, kus laval toimuvat jälgitakse väga keskendunult ning pärast esinemist tänatakse ovatsioonidega püsti seistes. Nauditakse kogu meie repertuaari, kuid enim siiski Pärdi ja Tormise loomingut.“ Publiku reaktsioonid olid kõikjal väga soojad, lisalooks esitati Kreegi “Õnnis on inimene”. Karin Salumäe jaoks oli nii mõnigi esinemispaik varasematest Ameerika-reisidest tuttav. Näiteks Ann Arbori Püha Franciscuse kirikus esines EFK juba mitmendat korda. Samuti Durhami Duke’i ülikooli kirik, kuhu tuli umbes 1100 kuulajat. “Lauljana pakkus suure elamuse suurepärase arhitektuuri, kaunite vitraažide ja ideaalse akustikaga Valparaiso ülikooli kirik Ohio osariigis. Üks emotsionaalseid kõrghetki oli ka esinemine Toronto Püha Pauli basiilikas, kus publikus oli eestlasi rohkem kui mujal ning esiettekandele tuli Riho Esko Maimetsa “Three Prayers From the Holy Rosary.”

22 aasta jooksul EFK turneesid korraldanud agentuuri New World Classics juht Kerby Lovallo võrdles koori kontserte eelmiste esinemistega USAs ning tema sõnul sai kammerkoori kuulates taas nautida sügavat, n-ö täislauldud kõla, millega eristutakse teistest tunnustatud kooridest. Samuti oli ta õnnelik, et mitmed sageli kõlavad lood, nagu näiteks Arvo Pärdi “Salve Regina” ja “Dopo la vittoria” avanesid Kaspars Putniņši tõlgenduses hoopis uues kvaliteedis.

EFK andis oma esimese kontserdi Ameerikas 1990. aastal Tõnu Kaljuste juhatusel. Alates 1995. aastast tehakse koostööd agentuuriga New World Classics. Viimasel kuuel aastal on üle Atlandi ookeani kontserte antud koguni igal hooajal, nii a cappella kavadega kui ka koos Tallinna Kammerorkestri, ERSO ja Los Angelese filharmoonikutega, dirigentideks Tõnu Kaljuste, Neeme Järvi ja Gustavo Dudamel. Esinetud on mainekates kontserdisaalides, nagu Los Angelese Walt Disney kontserdimaja, New Yorgi Carnegie Hall, Avery Fisher Hall ja Metropolitani kunstimuuseum, Washingtoni Kennedy keskus jne.

bottom of page