top of page

Eesti muusik pälvis Grammy


12. veebruaril jagati Los Angelese Staples Centeris 59. korda Grammy kuldseid grammofone. Auhindu anti tänavu välja 84 kategoorias. Aasta kantriplaadi tiitli pälvis ansambel Sturgill

Simpson albumiga “A Sailor’s Guide to Earth”, millel mängib ka eestlasest kitarrist Laur Joamets. Popikuninganna Adele võitis albumiga “25” viies kategoorias, sealhulgas aasta album, aasta laul ja salvestis ning parim pop-sooloesitus. Ta on ainus artist, kes on võitnud aasta albumi, aasta salvestise ja aasta laulu nominatsioonides kahel korral.

Klassikaplaadid said kandideerida kümnes kategoorias. Parima helirežiiga klassikaplaadiks osutus John Corigliano “The Ghosts of Versailles” (Pentatone), mis kuulutati ühtlasi ka parimaks ooperiplaadiks. Aasta klassikaprodutsent on David Frost. Parima orkestriplaadi tiitli pälvis plaat Šostakovitši 5., 8. ja 9. sümfooniaga, mida esitab Bostoni sümfoonaorkester Andris Nelsonsi juhatusel (Deutsche Grammophon). Parim kooriplaat on “Penderecki Conducts Penderecki” (vol 1) (Warner Classics) ning parim väikese ansambli plaat Steve Reichi “Third Coast Percussion” (Cedille Records). Parimaks sooloinstrumentaalplaadiks nimetati Michael Daugherty “Tales of Hemingway”, kus soleerib USA tšellist Zuill Bailey (Naxos). Sama plaat saavutas võidu ka parima nüüdismuusikaalbumi ja kogumikplaadi kategoorias. Vokaalsooloalbumitest tunnistati Grammy vääriliseks lausa kaks helikandjat: Dorothea Röschmanni ja Mitsuko Uchida CD Schumanni ja Bergi lauludega (Decca) ning Ian Bostridge’i ja Antonio Pappano album “Shakespeare’i laulud” (Warner Classics).

Klassikakategoorias olid tänavu nomineeritud veel mitmed eesti muusikud: dirigendid Tõnu Kaljuste ja Neeme Järvi ning fagotimängija Martin Kuuskmann. Eesti muusikud on varem võitnud Grammy kolmel korral: 2004. aastal Paavo Järvi,Tiia-Ester Loitme ja Ants Soots plaadiga “Sibelius Cantatas” koorimuusika kategoorias, esitajateks ERSO, RAM ja Ellerhein, 2007. aastal Eesti Filharmoonia Kammerkoor parima kooriesituse kategoorias plaadiga “Arvo Pärt. Da Pacem” (dirigent Paul Hillier) ja 2014 Tõnu Kaljuste dirigendina Arvo Pärdi muusika plaadiga “Adam’s Lament”.

36 views
bottom of page