top of page

Berliinis avati Boulezi-nimeline kontserdisaal


Boulezi-saal Berliinis.

Hamburgis avatud uhke Elbphilharmonie ei ole ainus kontserdipaik, mille sünniaastat jääb tähistama aasta 2017. Pärast neli aastat kestnud ehitusperioodi, mis kulges suhteliselt plaanipäraselt, avati Saksamaal tänavu juba teine uhke kontserdipaik, Berliinis asuv Pierre Boulezi nimeline saal. Üks saali idee ellukutsujaid oli Daniel Barenboim, kes ka dirigeeris pidulikul avakontserdil 4. märtsil. Esines uus Boulezi-nimeline ansambel, ettekandele tulid Schuberti, Boulezi, Mozarti, Jörg Widmanni ja Alban Bergi teosed.

Boulezi saali arhitekt on ameeriklane Frank Gehry, kes on projekteerinud ka kuulsa Walt Disney kontserdimaja Los Angeleses ning Louis Vuittoni kultuurikeskuse Pariisis. Vast avatud Boulezi saal kuulub Barenboimi-Saidi akadeemia juurde, mis alustas õppetööga 2016. aastal ja mille eesmärk on ühendada muusikuid nii Lähis-Idast, Aafrikast kui mujalt maailmast ning seista humanistlike väärtuste eest.

Boulezi saal on ellipsikujuline ning mahutab 700 kuulajat. Modernne lava võimaldab esinejaid mitmel eri moel paigutada. Saali akustilised lahendused kavandas üks kuulsamaid oma ala meistreid Yasuhisa Toyota, kellega Gehry on varemgi ühisprojekte teinud. Märkimisväärne on see, et mõlemad, nii Gehry kui Toyota tegid oma töö Boulezi saali jaoks tasuta. Toyota teadmisi kasutati ka Elbphilharmonie rajamisel ning sakslased on Boulezi saali hakanud hellitavalt kutsuma “väikeseks Elbphilharmonie’ks”. Saali ehituse hinnaks kujunes 21,4 miljonit eurot, seda rahastas osaliselt Saksamaa valitsus ning 13,7 miljonit saadi eraannetajatelt. Daniel Barenboimi sõnul oli 2016. aastal surnud Pierre Boulez talle tema eluteel üks lähedasemaid heliloojaid ja kunstilisi partnereid. Boulez polnud pelgalt helilooja ja dirigent, vaid ka visionäär ja muusikaline uuendaja, kelle auks soovib Barenboim uues saalis teoks teha kõige põnevamaid ja erilisemaid kontserte. Kontserdisaali esimene hooaeg kannab nime “Muusika mõtlevatele kõrvadele” ning plaanis on 60 kontserti klassikast ja džässist nüüdisloominguni.

19 views
bottom of page