top of page

“MustonenFest” Iisraelis


13.–16. veebruarini korraldati juba neljandat korda Andres Mustoneni kunstilisel juhtimisel “MustonenFesti” Iisraelis. Festivalil osales ligi kolmsada muusikut, nende hulgas pianist Sten Heinoja, viiuldaja Katariina Maria Kits, tšellist Marcel Johannes Kits, kammerkoor Collegium Musicale Endrik Üksvärava ja Tallinna Poistekoor Lydia Rahula juhatusel, Arsise käsikellade ansambel Aivar Mäe juhatusel jt, ning muidugi kunstiline juht Andres Mustonen ise paljude kavade dirigendi ja viiulisolistina.

Festivali mitmes kavas kõlas eesti muusika, nagu näiteks Andres Uibo teos “Uus Jeruusalemm” Tel Avivis ja Jeruusalemmas. Arsise käsikellade ansambel ja Israel Camerata Jerusalem tõid Tel Avivis ettekandele Peeter Vähi orkestriteosed “Nelikümmend kaks”, “In memoriam HM” ja “Kellade sümfoonia”. Collegium Musicale kavas oli Tormise, Pärdi ja Urmas Sisaski teoseid ning Erkki-Sven Tüüri “Missa brevis”. Koos Iisraeli kooride ja Jeruusalemma sümfooniaorkestriga osales Collegium Musicale ka Iisraeli helilooja Avi Bermani teose “Mourner’s Kaddish” esiettekandel. 24. veebruari vabaõhukontsert Tel Avivis pühendati Eesti vabariigi aastapäevale. Collegium Musicale esitas vabaõhulaval osi Tormise kooritsüklist “Unustatud rahvad”, osalesid ka Arsise käsikellade ansambel ja Tallinna poistekoor. Arsise ansamblil oli omaette kava veel Jeruusalemmas.

Tel Avivis esinesid klassikatähed Sten Heinoja ning Katariina Maria ja Marcel Johannes Kits. See Eesti perspektiivikas ning omapärane saatesari äratas huvi ka Iisraeli ajakirjanduses ja televisioonis. Ettekandele tuli Beethoveni kolmikkontsert C-duur ning 9. sümfoonia. Kaastegev oli Collegium Musicale, dirigeeris Andres Mustonen, solistide hulgas oli Pavlo Balakin. Klassikatähtede triol oli veel ka oma kontsert Tel Avivi konservatooriumis ning Rishon LeZioni kultuurikeskuses.

Festivali korraldaja oli Iisraeli agentuur Carousel Artists Management. Mitme teise institutsiooni hulgas toetas kultuurisündmust ka Eesti vabariigi suursaatkond Tel Avivis.

bottom of page