top of page

Koorimuusika aastapreemiad


Aasta koor Tartu ülikooli kammerkoor ja Triin Koch. FOTO TIINA KÕRTSINI

Laupäeval, 21. jaanuaril andis Eesti Kooriühing Estonia kontserdisaalis välja koori- ja puhkpillimuusika aastapreemiad.

2016. aasta kooriks nimetati Tartu ülikooli kammerkoor (peadirigent Triin Koch, külalisdirigent Lodewijk van der Ree), kes sai mullu grand prix’ Eesti kammerkooride festivalil Jõhvis ja IV koha Béla Bartóki nim rahvusvahelisel koorifestivalil Debrecenis ning tähistas oma 45. tegevusaastat suursuguse kontsert-etendusega “Südamepeitjate planeet”.

Panuse eest kultuuriruumi sai aasta koori tiitli Viljandimaa kammerkoor (dirigendid Kadi Ritsing ja Jüri Liiva), kelle 2016. aasta tegemiste hulka kuulusid koori 15. aastapäeva kontsert, esinemine Alo Ritsingu 80 aasta juubeli kontsertidel ja II koht Eesti kammerkooride festivalil Jõhvis.

Aasta dirigendiks valiti Ingrid Kõrvits, Ellerheina kooristuudio peadirigent ja tütarlastekoori dirigent, Tallinna muusikakeskkooli laste- ja noortekoori dirigent. 2016. aastal kõlasid koorid tema juhatusel nii Eestis kui ka USAs ja Bahamal.

Aasta dirigent-muusikaõpetaja on Vilve Maide, Tartu Karlova kooli mudilas- ja lastekoori, neidudekoori Kurekell, Üle-eestilise tütarlastekoori ja naiskoori Emajõe Laulikud dirigent. Koorid esinesid 2016. aastal edukalt mitmel festivalil ja konkursil.

Aasta noore dirigendi tiitli said Tiiu Sinipalu ja Ülle Tuisk, kammernaiskoori Sireen dirigendid. 2016. aastal võitis Sireen Eesti kammerkooride festivalil esikoha ja andis välja oma esimese CD “Terra incognita”, mis valiti ka aasta kooriplaadiks 2016.

Aasta puhkpilliorkestriks valiti Tallinna tehnikaülikooli puhkpilliorkester (dirigent Tarmo Kivisilla), kes saavutas 2016. aastal Eesti Puhkpillimuusika Ühingu korraldatud laulu- ja pillilahingus Pärnu-Jaagupis II koha, koori-orkestri koostööpreemia ning ka publikupreemia.

Aasta orkestridirigendiks tunnistati Priit Rusalepp, Tapa linna orkestri dirigent. Orkestri 2016. aasta tähtsündmus oli kulddiplomi Bratislava rahvusvahelisel noorte muusikafestivalil.

Aasta koorihelilooja on Rasmus Puur, tänavuse noorte laulu- ja tantsupeo “Mina jään” ideekavandi autor.

Aasta tegu on “Üks koorilaul”, Eesti seni mastaapseim koorimuusika jäädvustamise projekt, mille eesmärk on esitleda meie koorimuusikat iga nädal ETVs. Projekti juhtis Kristiina Randoja, kes pälvis aasta korraldaja tiitli.

Aasta toetaja on Eesti Rahvusringhääling, kes on olnud koorimuusikute koostööpartner erinevate koorimuusikaürituste kajastamisel.

Kooriühingu koostööpreemia sai Ene Salumäe, kelle pühendumusega tehtud töö aitas kuulajateni tuua kontserdi “Roman Toi 100”.

Kaheteistkümnele tiitlile kandideeris 79 nominenti, kelle hulgast tegi valiku kooriühingu muusikanõukogu. Hinnati kooride, orkestrite ja dirigentide muusikalisi saavutusi, kontserttegevust, salvestusi, osalust konkurssidel ning panust ümbritsevasse kultuuriruumi. Tiitlisaajatele välja pandud preemiad on rahalised.

bottom of page