top of page

Viinis esietendus 11-aastase Alma Deutscheri ooper


Hiljuti esietendus Viinis 11-aastase briti multitalendi Alma Deutscheri täispikk ooper “Tuhkatriinu”, millele kohalik nõudlik ooperipublik aplodeeris seistes. 11-aastane tütarlaps elab Inglismaal Surreys ning on varasemast tuntud nii viiuldaja kui ka pianistina. Ooperi süžee kujutab omamoodi Tuhkatriinu-lugu, kus kuri võõrasema juhib ooperimaja ning Tuhkatriinu on helilooja rollis (siin toob autor võrdluse iseendaga). Ooperis tegi Deutscher laval ise kaasa, etendades Tuhkatriinut ja mängides interluudiume nii viiulil kui klaveril. Ooper on Alma Deutscheri seni suurim helitöö. Teos kestab kaks ja pool tundi ja partituur on 237 lehekülge pikk. Kuueaastaselt kirjutas ta oma esimese klaverisonaadi, ta on loonud ka viiulikontserdi ning mitmeid teisigi teoseid. Viinis võrreldakse teda koguni noore Mozartiga, sest helikeelgi kuulub sellesse ajastusse. Noor daam on aga rangelt oma hüüdnime “Väike preili Mozart” vastu. Deutscheri vanemad on samuti muusikaga seotud, ema on oreliõppejõud Oxfordis ja isa amatöörflötist. Deutscheri sõnul ei tule talle kaunid teemad või head meloodilised ideed kunagi pähe siis, kui ta seda soovib, vaid pigem näiteks hüppenööriga hüpates või muus puhkeolekus. Teosed ilmuvad Deutscherile vormiliselt terviklikul kujul ja nende muusikaline ülesehitus on tugev. Ooperi “Tuhkatriinu” ettekanne toimus Viinis 29. detsembril ja ettevõtmise patrooniks oli dirigent Zubin Mehta.

23 views
bottom of page