top of page

Lahkus dirigent Georges Prêtre


FOTO: MEDICI.TV

4. jaanuaril suri 92-aastaselt dirigent Georges Prêtre, keda hinnati eriti kõrgelt prantsuse muusika ettekandjana. Prêtre dirigeeris Maria Callase legendaarseid etendusi ja plaadistusi ning oli tema lemmikdirigent. Kõige enam on tuntud kaks Callase hilist plaadistust, mis valmisid EMI plaadifirmale 1964. aastal: Callase esimene Carmen ja teine salvestus Puccini “Toscast”. Üle poole sajandi oli Prêtre seotud La Scala teatriga. Veel mõne aasta eest tegeles ta aktiivselt dirigeerimisega, kui tähistati kontserdiga tema 90. sünnipäeva. 2008. ja 2010. aastal juhatas ta Viini uusaastakontserti ning seega on ta ainus prantslane, kellele see au on kahel korral osaks saanud. Prêtre sündis 1924. aastal Põhja-Prantsusmaal, õppis Pariisi konservatooriumis. Tema dirigendidebüüt toimus Marseille’i ooperis 1946. aastal. 1955 –1959 oli ta Pariisi koomilise ooperi (Opéra-Comique) ja hiljem ka Pariisi ooperi (Paris Opéra) muusikajuht ning aastatel 1996 – 1991 Viini sümfoonikute peadirigent. Oluline oli ka tema koostöö kuulsa prantsuse helilooja Francis Poulenciga, kelle teostest on tema käe all tulnud esiettekandele “La voix humaine” (1959) ja “Sept répons de ténèbres” (1963).

44 views
bottom of page