top of page

Suri ungari pianist, dirigent ja helilooja Zoltán Kocsis


6. novembril suri 62-aastaselt oma sünnilinnas Budapestis ungari dirigent, pianist ja helilooja Zoltán Kocsis, kes on rahvusvahelisel areenil Iván Fischeri ja András Schiffi kõrval üks tuntumaid ungari muusikuid. Kocsis salvestas peamiselt plaadifirmadele Philips ja Hungaroton ning tema Philipsi plaat Debussy tsükliga “Kujundid” pälvis 1990. aastal Gramophone’i preemia. Philipsile salvestas ta ka Bartóki kogutud klaveriteosed ja Rahmaninovi klaverikontserdid. 2013 . aastal võitis ta Hungarotoni plaadifirma kammermuusikapreemia Bartóki viiulisonaatide salvestuse eest, partneriks viiuldaja Barnabás Kelemen. Kocsis rajas aastal 1983 koos Iván Fischeriga Budapesti Festivaliorkestri, mis kujunes 1992. aastal festivaliorkestrist täiskohaga töötavate muusikute kollektiiviks. 1997. aastal asus Kocsis aga Ungari Rahvusliku Filharmooniaorkestri dirigendiks,

tõstes orkestri taset märgatavalt. Kocsis alustas klaveriõpinguid viieaastaselt Béla Bartóki nimelises konservatooriumis ja jätkas õppimist Liszti Akadeemias, kus teda juhendasid Pál Kadosa, Ferenc Rados ja György Kurtág. Ta on pälvinud Ungari raadio Beethoveni konkursil preemia (1970), samuti Liszti preemia (1973) ja Kossuthi preemia (1978).

52 views
bottom of page