top of page

Rahvusooper Estonia Moskvas


Rahvusooper Estonia oli 14. – 16. oktoobrini külalisetendustel Moskvas. Gastrolle vahetati Moskva teatriga “Helikon”. “Helikoni” esituses sai Tallinnas näha Rimski-Korsakovi ooperit “Tsaari mõrsja” teatri kunstilise juhi Dmitri Bertmani lavastuses. Estonia viis Moskvasse külakostiks Gounod’ “Fausti”, mille lavastajaks on samuti Bertman ning Marina Kesleri koreograafiaga Tubina balleti “Kratt”. Mõlemas linnas toimus samaaegselt ka galakontsert “Kahe pealinna duett”.

Niisugust publikuhuvi ja tungi ei ole Moskvas ammu nähtud, kirjutas Estonia külalisetendustest teatri “Helikon” pressiosakond. Välja olid müüdud ka seisukohad, ära püüti mahutada kõiki soovijaid, istuti ka teatrisaali treppidel.

Etenduste eel toimus TASSi hoones pressikonverents, millest võtsid osa Venemaa presidendi eriesindaja rahvusvahelise kultuurikoostöö alal Mihhail Švõdkoi, Moskva linna kultuuriosakonna aseesimees Vladimir Filippov, teatri “Helikon” kunstiline juht Dmitri Bertman, Rahvusooper Estonia direktor Aivar Mäe, Rahvusooperi nõukogu esimees Arne Mikk, Rahvusooperi loominguline juht Vello Pähn jt.

Mihhail Švõdkovi sõnul on Estonia teatri külaskäik Moskvasse ajalooline sündmus. “Eesti ja vene teatrite vahel on alati olnud väga viljakad ja sügavad kultuurisidemed. Estonia teater andis tooni Nõukogude liidu ajal, Estonial oli alati väga huvitav repertuaar. Nüüdseks on poliitiline olukord muutunud, kuid kultuurialased sidemed on säilinud. Just nüüd on kultuurikoostöö eriti oluline.” Külalisetenduste kajastustes öeldakse, et eestlased tõid kaasa suurepärased koosseisud. Gounod’ “Faustis” avaldasid muljet karismaatiline Mefistofelese osatäitja bass Pavlo Balakin, suurepärane Faust – tenor Oliver Kuusik ning Margarethe– tšehhi sopran Marie Fajtová, suurepärased rollid teinud Helen Lokuta ja Rauno Elp. Tõsteti esile ka Ene-Liis Semperi väga huvitavat kunstnikutööd

Palju kiidusõnu jagus teatri orkestrile maestro Vello Pähna dirigeerimisel, kelle puhul meenutati ka tema suurepärast Leningradi kooli. “Kõik pillirühmad olid omavahel ideaalses tasakaalus, kõlapilt ühtaegu nii läbipaistev kui võimas. Eesti maestro ja orkestri kontseptsioon täitis saali vaoshoitud, kuid samas äärmiselt laetud ja võimsa väljenduslikkusega.” Eraldi toodi esile orkestri vask- ja puupuhkpillide suurepärast mängu. Kiidusõnu pälvis ka artistlik ja väljendusrikas ooperikoor.

Estonia viimasest esinemisest Moskvas on möödas 30 aastat. Ooperi peadirektor Aivar Mäe: “Aeg oli selleks nüüd küps. Jäi mulje, et saalis olid inimesed, kes mäletasid Estoniat kolmkümmend aastat tagasi, kuigi publik oli noor. Vastuvõtt oli meeletult hea. Igasugusete seaduste vastaselt oli saali paigutatud paarsada lisatooli.”

Estonia on varem Moskvas esinenud kuuel korral, esimest korda 1950. aastal. Tänavusel gastrollil osalenud Arne Mikk oli esmakordselt Estonia külalisetendustega kaasas juba 1956. aastal.

20 views
bottom of page