top of page

Suri Leonard Cohen


82-aastaselt suri kanada laulja, luuletaja, laululooja ja kirjanik Leonard Cohen. Tema surma põhjus ei ole täpselt teada, kuid mõned kuud enne surma rääkis muusik tundmusest, et surm on lähemal kui kunagi varem ning ta kardab, et ei jõua oma poolikuid lugusid lõpetada. “Surma lähedus toob kaasa suure muutuse. Armastan korda ja mulle meeldib võimaluse korral kõik lahtised otsad korda seada,” rääkis ta väljaandele New Yorker. Leonard Cohen oli meisterlik laulukirjutaja ja poeet, kelle looming on puudutanud miljoneid inimesi 60 aastat kestnud loometee vältel. Cohen alustas oma karjääri poeedina, laiemalt tuntuks sai ta aga esinemistega New Yorgi folgiringkondades. Suurem kuulsus saabus 1967. aastal, kuid sellele vaatamata hoidis artist aastakümneid pigem omaette, elades teatud perioodi oma elust ka budistliku mungana. Cohen müüs üle 23 miljoni albumi ning 2007. aastal kandideeris ta ka Grammyle. Cohen on kirjutanud ka kaksteist raamatut, millest viimane ilmus 2006. aastal pealkirjaga “Book of Longing” ning tõusis Kanadas ilukirjanduse edetabelis esikohale.

Leonard Cohen sündis 21. septembril 1934. aastal Quebecis. Tema loometeel mängis otsustavat rolli tutvumine hispaania poeedi Federico García Lorca luulega, mis inspireeris teda ennast samuti kirjutama. Pärast ülikooli lõppu asuski Cohen peamiselt kirjutama. 1966. aastaks oli temalt ilmunud juba kolm luulekogu, mille müügiarv polnud siiski esialgu väga edukad. Cohen asus inspiratsiooni otsima New Yorgist ning teenis elatist laulude kirjutamisega teistele artistidele. 1967. aastal ilmus ka tema enda esimene plaat “Songs of Leonard Cohen” ning 1984. aastal lisandus diskograafiasse “Various Positions”. Mõned kuud enne surma mainis Cohen, et tal on lauasahtlis veel üsna palju avaldamata muusikat ja luulet, mida oleks tarvis viimistleda. Ta lausus: “Ei usu, et jõuan need lõpetada. Olen valmis surema ja loodan, et see pole liialt ebamugav.”

30 views
bottom of page