top of page

Suri Sir Neville Marriner


2. oktoobril suri 92-aastaselt Sir Neville Marriner, kuulsa orKestri Academy of St Martin in the Fields asutaja ning üks enim salvestanud tänapäeva dirigente. Marriner sündis 1924. aastal Lincolnis, muusikahariduse omandas Londoni Kuninglikus Muusikakolledžis (The Royal College of Music) ja Pariisi konservatooriumis. Viieteistaastaselt läks tööle viiuldajana Londoni sümfooniaorkestrisse, kui enamik mängijaid 1939. aastal armeesse mobiliseeriti. Marriner oli üks viimastest elavatest muusikutest, kes oli orkestrant ajal, mil orkestrit juhatasid näiteks Sir Henry Wood, Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwängler ja teised suurmehed, kellelt tulevasel dirigendil palju õppida oli. Marrineri andekust märkas Pierre Monteux, keda Marriner hiljem alati oma mentorina nimetas. Sõjajärgsetel aastatel hakkas Marriner huvi tundma ajalooliselt informeeritud esituse vastu. 1959. aastal asutas ta kuulsa orkestri Academy- of Saint Martin in the Fields, mille praegune juht on tippviiuldaja Joshua Bell. Orkester on salvestanud ligi 600 albumit, mis on samuti omalaadne rekord. Kollektiivi eesmärgiks oli esitada barokkmuusikat ja varaklassitsistlikke teoseid, tehes seda omaaegses häälestuses ja tempodes, kuid modernsetel ehk tänapäeva pillidel. 1980. aastatel tegutses Marriner suurte sümfooniaorkestrite – Minneapolise orkestri ja Stuttgardi raadio orkestri muusikajuhina, kuid armastas siiski üle kõige oma Academy kammerlikku kõla. 1984. aastast pärinev Marrineri dirigeeritud heliriba filmile “Amadeus” pälvis Oscari ja kujunes maailma üheks populaarseimaks salvestuseks, mida müüdi üle 6,5 miljoni koopia. Marriner oli dirigendina aktiivne veel sellelgi hooajal, dirigeerides veel septembri lõpus mõned päevad enne surma Itaalias Orchestra di Padova e del Venetot. 2007. aastal käis Marriner ka Eestis ja astus ERSO ees üles kahel kontserdil nii Tallinnas kui ka Tartus.

10 views
bottom of page