top of page

Suri suupillivirtuoos Toots Thielemans

Belgia suupillivirtuoos Toots Thielemans suri 94-aastaselt Brüsselis. Omal alal maailma tippude hulka arvatud Thielemans, kelle tegelik nimi oli Jean-Baptiste Frédéric Isidor Thielemans, kuid keda hüüti hellitavalt Tootsiks, teatas pensionile minekust alles kaks aastat tagasi. Areenile tõusis Thielemans 1950. aastal, mil lõi kaasa Benny Goodmani Euroopa turneel. Hiljem sai ta võimalusi musitseerida üheskoos selliste džässikuulsustega nagu Charlie Parker ja Ella Fitzgerald. Peaaegu 70 aastat kestnud karjääri jooksul jõudis suupillivirtuoos koostööd teha nii Quincy Jonesi, Billy Joeli kui ka Edith Piafiga. Thielemansi musitseerimist saab kuulata ka mitmel filmi heliribal, näiteks filmides “Jean de Florette”, “Midnight Cowboy” ja “Yakuza”. Nooruses alustas ta muusikuteed akordioni- ja kitarrimänguga ning tähelepanu äratas tema võime mängida kitarri ja vilistada üheaegselt sama meloodiat unisoonis. Tema nooruses loodud vilerohke džässilik valss “Bluesette“ sai rahvusvaheliselt tuntud džässistandardiks. Thielemans sündis 1922. aastal Brüsselis ning pärast Teist maailmasõda oli ta juba aktiivne muusik. 1950. aastal sai temast USA kodanik. Kuus aastat oli ta George Shearingi kvinteti liige, kus mängis peamiselt kitarri. Hiljem pühendus ta suupillile ning oli isegi 80. eluaastates suurepärases mänguvormis. Tänu festivalile “Jazzkaar” on Thielemans tuntud ka Eesti publikule.

18 views
bottom of page