top of page

Lahkunud on Uno Veenre


12. septembril suri 96-aastaselt Uno Veenre, kultuuritegelane, helilooja ja muusikajuht ning Heliloojate Liidu liige 1994. aastast alates.

Uno Veenre õppis Tallinna Riiklikus Konservatooriumis koorijuhtimist ja kompositsiooni, tegutses orkestrandina, ansambli- ja koorijuhina, töötas Rahvaloomingu majas, muusikasaadete toimetajana Eesti Raadios, dirigendina Noorsoo kultuuripalees jm. Eesmärgiga populariseerida eesti rahvamuusikat ja rahvalikku heliloomingut moodustas Uno Veenre 1960. aastal Eesti Raadio juurde rahvamuusikaansambli ja aastal 1965 orkestri “Vikerlased”, mis andis tõuke laialdasele rahvamuusikaansamblite moodustamisele ja huvi tekkimisele rahvamuusika vastu üle Eesti.

Uno Veenre on olnud initsiaatoriks Eesti orkestrijuhtide rahvamuusikaorkestri (1964) moodustamisel ja vabariiklike rahvamuusikapäevade korraldamisel. Aastatel 1960–2000 oli Veenre laulu- ja tantsupeol rahvamuusikaorkestrite üldjuht.

Uno Veenre on kirjutanud soolo-, ansambli- ja koorilaule, palu rahvamuusika-, kammer- ja puhkpilliorkestritele, koostanud ja toimetanud mitmeid laulikuid. Ta on salvestanud Eesti Raadiole üle 200 pala, nii rahvamuusika seadeid kui ka teiste autorite rahvatoonis lugusid ( Kreek, Pärt, Rääts, Vinter, Koha jt).

27 views
bottom of page