top of page

Kooride konkursitulemusi


E STuudio noortekoor Itaalias.

Raadio laste laulustuudio tütarlastekoor võitis 34. rahvusvahelisel Cantonigrose muusikafestivalil Kataloonias I koha lastekooride kategoorias ning II koha rahvamuusika kategoorias. Koori dirigendid on Kadri Hunt ja Kaie Tanner. Konkursil ja kontsertidel esitati peamiselt Eesti muusikast koosnev kava, kus kõlasid näiteks Riho Esko Maimetsa, Veljo Tormise, Cyrillus Kreegi, Tõnis Kaumanni ja Kadri Hundi teosed.

Cantonigrose festivalil osalesid edukalt ka üle-eestiline tütarlastekoor (dirigendid Ave Sopp ja Vilve Maide), kes sai III koha lastekooride kategoorias ning rahvatantsuansambel Sõprus (juhendaja Agne Kurrikoff-Hermann), kes sai III koha tantsurühmade kategoorias.

Konkursil võistles 27 koori ja tantsurühma Valgevenest, Brasiiliast, Katalooniast, Slovakkiast, Sloveeniast, Eestist, Prantsusmaalt, Ungarist, Iirimaalt, Lätist, Moldovast, Montenegrost, Nepalist, Poolast, Venemaalt, Tšehhist, Türgist, Venetsueelast ja Hiinast.

 

E STuudio noortekoor (dirigendid Külli Lokko, Eliisa Sakarias ja Kärolin Orav) võitis 22. – 24. juulil Itaalias, Gorizias toimunud Seghizzi rahvusvahelisel koorikonkursil peaauhinna. Tartus Heino Elleri nim Tartu Muusikakooli kooristuudio juures tegutsev koor astus konkursi raames lavale kuus korda erinevate kategooriate poolfinaalides ja finaalides. Kokku osales konkursil erinevates kategooriates 15 koori Valgevenest, Ungarist, Prantsusmaalt, Itaaliast, Lätist, Leedust, Poolast ja Rootsist.

E STuudio noortekoor valiti konkursi parimaks segakooriks ning koori peadirigent Külli Lokko parimaks dirigendiks. Konkursi viimases voorus, kuhu valiti konkursi parimad, võisteldi kooridega Ungarist, Lätist, Prantsusmaalt, Poolast ja segakooriga Huik! Eestist.

Segakoor Huik! (dirigent Kaspar Mänd) saavutas folkmuusika kategoorias II ja kaasaegse muusika kategoorias III koha. Lisaks tunnustati eripreemiaga nende koreograafiat folkmuusika kategoorias. Grand prix’ voorus tunnistati nende esitus V koha vääriliseks.

Seghizzi-nimeline konkurss kuulub Euroopa karikasarja ning erineb enamikust teistest koorifestivalidest selle poolest, et seal tuleb võistelda stiilikategooriates (vanamuusika, kaasaegne muusika, rahvamuusika jne) kõik kooriliigid koos.

 

E STuudio kammerkoor (dirigent Küllike Joosing) sai 5. – 10. juulil Llangollenis toimunud rahvusvahelisel koorifestivalil segakooride kategoorias II koha. Napilt jäädi alla vaid Bob Cole konservatooriumi kammerkoorile USA-st, kes pälvis ka konkursi üldvõidu, Maailmakoori tiitli ja sellega kaasneva Pavarotti-nimelise trofee. Festivali raames andis koor ka kolm kontserti. Llangolleni konkurss oli E STuudio kammerkoori jaoks viimane ülesastumine senise nime all. Uuest hooajast alates saab koori nimeks kammerkoor Helü.

 

Tartu Noortekoor võistles edukalt Budapesti Laurea Mundi konkursil. Nii segakooride kui ka rahvamuusika kategoorias pälviti “Laurea cum laude” tiitel. Tartu Noortekoor osales kooride arvu poolest suurimates kategooriates: segakooride avatud võistlusel ja grand prix’ voorus osales kokku 9 ja rahvamuusikas 7 koori. Tartu Noortekoor esines mõlemas kategoorias eelvaliku alusel grand prix’ võistlusel.

Grand prix’ voorus kandis iga koor ette kuni 25-minutise kava. Segakooride kategoorias esitas noortekoor Riho ja Markus Leppoja juhatamisel Schützi, Nystedti, Sisaski, Kõrvitsa ja Sildose loomingut, rahvamuusika kava koosnes aga Tormise erinevatest tsüklitest valitud mängulauludest, millele seadis koreograafia Maido Saar ning mida juhatasid Markus ja Kadri Leppoja. Koori esitused õnnestusid hästi ja on peagi nähtavad ka internetis.

 

Tartu Ülikooli kammerkoor (dirigent Triin Koch) osales edukalt rahvusvahelisel Béla Bartóki koorifestivalil Debrecenis, kus pälvis IV koha. Debreceni koorifestivali loetakse üheks tugevaima tasemega koorikonkursiks.

Konkursi finaalis esitas koor peamiselt Eesti heliloojate nagu Tõnu Kõrvitsa, Veljo Tormise ja Andres Lemba teoseid. Koori president Ken Ird tõdes, et koorile ja dirigent Triin Kochile on see nii kõrge tasemega rahvusvahelisel festivalil oluline tunnustus. “Võistlesime maailmatasemel tippkooridega, kus laulavad erinevalt meie koorist tihtilugu professionaalid”. Edukas osalemine Béla Bartóki koorifestivalil lõpetas Tartu Ülikooli kammerkoori väga sisutiheda hooaja, millesse mahtusid XIII Eesti kammerkooride festivali grand prix’ võit ning ülimenukas koori 45. aastapäevaks lavale toodud etendus “Südamepeitjate planeet”. Selle kirjutas koorile spetsiaalselt sünnipäevaks Kristiina Ehin, lavastas Jaanus Tepomees. Publikult väga sooja vastuvõtu saanud etendust mängiti Tartus Raadi lennuangaaris ning sel sügisel on seda võimalik uuesti näha osana teatrifestivali “Draama” programmist.

35 views
bottom of page