top of page

Harry Olt (1929 – 2016)


27. juulil suri Rootsis Eesti muusikateadlane, helilooja, muusika- ja kultuuritegelane Harry Olt. Harry Olt sündis 26. aprillil 1929. aastal Porkuni vallas Kadila külas talupoja peres. 1944. aasta sügisel põgenes ta Rootsi. Olt hakkas õppima Arvika kõrgemas muusikakoolis klaveri ja muusikateooria erialal. Ta õppis eraviisil ka dirigeerimist Olav Rootsi juures ning kompositsiooni 1949–1955 Eduard Tubina käe all, seejärel veel muusikateadust Uppsala ülikoolis ja muusikasotsioloogiat Stockholmi ülikoolis.

Harry Olt on pidanud Stockholmis erastuudiot, juhatanud Stockholmi muusikakooli, olnud Rootsi Raadios muusikatoimetaja ja Rootsi riikliku kontserdibüroo Rikskonserter mänedžer. Kõige kauem, 1970–1994 oli ta Södertälje linnavalitsuse teatri- ja muusikaintendant, kus sai tutvustada ka eesti muusikat ja muusikuid. 1974–1988 oli ta ühtlasi Stockholmi ülikooli Balti uuringute instituudi teatri- ja muusikareferent, 1987. aastast ka selle sekretär. Ta on tegutsenud samuti lektori ja õppejõuna.

Olt osales Rootsi kultuuriuuringuis, koostas Balti Instituudis ning ka Rootsi Raadiole eesti muusika referentsfonoteegi ja Rootsi Kuninglikus Muusikaakadeemias Eduard Tubina käsikirjade fondi. 1985. aastaks valmisid tal Tubina loomingu koondülevaade, diskograafia ja bibliograafia. Raamatuid rootsi ja eesti muusikast on Oldil kümmekond, nende hulgas erilise tähtsusega on koguteos “Estonian Music”.

Alates 1960. aastatest oli Harry Olt peamisi eesti ja rootsi kultuuri vahendajaid, korraldades kontserdireise, konverentse, näitusi, publikatsioone, etendusi, nt projekt “Tuule ja vee lapsed” (1986–2002), tutvustades regulaarselt eesti muusikat ka Rootsi raadios. Ta oli 1952–1964 ajakirja Vaba Eesti tegevtoimetaja ja vastutav väljaandja. Harry Olt maeti Stockholmi.

32 views
bottom of page