top of page

James Levine lahkub METi muusikajuhi ametist

New Yorgi Metropolitan Opera muusikajuht James Levine paneb käesoleva hooaja lõpus ameti maha. Seitsmekümne kahe aastane maestro on olnud sel ametikohal juba alates 1976. aastast. Viimastel aastatel on teda kimbutanud seljaprobleemid ja teisedki tervisehädad, nii et ta on sunnitud liikuma ratastooli abil. Samuti segab dirigeerimist käte treemor. Maestro muusikuvaim on aga ärgas ning sisimas ta lahkuda ei soovi. Levine tõi juhtkonnale näha tervisetõendid, ent juhatus oli sunnitud tegema otsuse tema tagandamiseks. Kui Levine ametist lahkub, saab temast Metropolitan Opera emeriitdirigent, kes jääb kunstiliselt juhtima ka Lindemanni-nimelist noorte artistide programmi ning kes juhatab ka tulevikus mõnda etendust.

MET loodab leida uue kunstilise juhi juba lähikuudel. Sel hooajal juhatas James Levine Metropolitan Operas veel paari Verdi “Simon Boccanegra” etendust, viit Mozarti “Haaremiröövi” etendust ja kahte mais toimunud kontserti Carnegie Hallis. Straussi “Roosikavaleri” etendusi juhatas tema asemel aga Sebastian Weigle, keda peetakse kuuldavasti ka heaks kandidaadiks uue muusikajuhi ametisse. Viiekümne kuue aastane Weigle on alates 2008. aastast Frankfurdi ooperi muusikajuht ning teinud sama tööd veel mitmes teiseski ooperimajas.

10 views
bottom of page