top of page

Valdur Roots 80


31. oktoobril toimus EMTA kammersaalis Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia silmapaistva klaveriprofessori Valdur Rootsi 80. sünniaastapäevale pühendatud mälestuskontsert. Meenutaksin omalt poolt kaaskaimu, kellega koos ühte õpirada käidud. See oli üks küünlakuupäev aastal 1945, mil avas uksed Pärnu lastemuusikakool. Algatajaiks muusikakooli rajamisel olid kooli tulevane direktor, helilooja Peeter Laja ja klaveriõpetaja Alice Mardi, hilisem õppealajuhataja. Kool alustas mahajäetud sõjaväehospidalis Võidu tn 7, kus juba sisenedes võttis vastu hingemattev desinfitseerimislõhn, millega andis tükk aega harjuda. Suur muusika aga oli sellest hoolimata peamine, mille juurde iga hinna eest tulla tahtsime.

Tuntud klaveriõpetaja Alice Mardi käe all õppisid selles koolis paljudki muusikud ja hilisemad väljapaistvad tegelased, nagu Leo Normet, Paul Keres, Ingrid Rüütel, Eesti filoloog ja rahvalaulude koguja Aino Valmet, Tartu ülikooli õppejõud Nora Ploomipuu, hiljem Ameerikas Arizonas tegutsenud Minna Fux...

Lastemuusikakooli esimeste sisseastujate sekka kuulus ka Valdur Roots. Mäletan päevselgelt seda põlvpükstes väikest poissi, meie hulgas kõige andekamat, kes oma mängus juba siis paistis silma hiilgava sõrmetehnikaga. Vast ehk Valduri isal, kunagisel sümfooniaorkestri orkestrandil Valter Rootsil oli selles teeneid, et poisile kodus kooliastumise eel “salatrenni” teha.

Edasiõppimine klaveri erialal jätkus Tallinna muusikakoolis ja Tallinna Riiklikus Konservatooriumis. Klaveriõpetajaks oli meil mõlemal dotsent Anna Klas. Suvevaheajad kulusid Valduril Pärnu kodus peaasjalikult klaveri harjutamisele, kuid aega jäi ka vaba-aja tegevusteks. Tema meelisspordialaks oli motosport. Võidukihutamised motokatel toimusid akordionistist sõbra Vello Karuga. Kokkusaamisi peeti ka Pärnus ja Kirbu jõele sõitnud sõpradega, tollaste “trummipoiste” Neeme Järvi ja Eri Klasiga.

Valdurist kujunes aastatega vabariigi väljapaistvaim pianist, kes juba konservatooriumi ajal sai esikoha 1960. aastal vabariikidevahelisel noorte interpreetide konkursil Minskis. Valdur Rootsist kujunes ka arvestatav klaverisaatja Tiit Kuusikule, Elsa Maasikule, Jüri Pärjale, RAMi meeskoorile ja viiuldaja Lemmo Erendile. Ansamblimängu viljeles ta Tallinna trios koos Jüri Gerretzi ja Toomas Velmetiga. Trioga toimusid arvukad kontserditurneed mööda Nõukogude Liitu ning välismaal.

Klaveriprofessor Valdur Rootsi käe all sirgus noor põlvkond pianiste-muusikuid, kellest esireas olid Tanel Joamets, Mihkel Mattisen, René ja Tarmo Eespere, Viktor Gurjev, Tiit Lauk, Siim Selis.

Mälestuskontserdi avas Valdur Rootsi poeg, tšellist Valle-Rasmus Roots koos Sten Lassmanniga. Ettekandele tuli Elleri prelüüd g-moll. Mati Mikalai mängis Debussy prelüüdi “Uppunud katedraal”, Toivo Nahkur Schubert-Liszti “Litaania”, Schumann-Liszti “Kevadöö” ja “Pühenduse”. Liidia Ilves esines Liszti “Mefisto valsiga” ning tšellistist poeg veelkord koos Signe Hiisiga. Ada Kuuseoks mängis Chopini Noktürni Des-duur op. 27 ja kontserdi lõpetas Tanel Joamets Skrjabini 2. sonaadiga.

192 views
bottom of page