top of page

Tallinna Kammerorkester Mustamäe kultuurikeskuses Kaja

Tallinna Kammerorkester ja dirigent Risto Joost andsid 11. jaanuaril kontserdi Tallinna uues esinemiskohas – kultuurikeskuses Kaja. See uus keskus avab nüüd Mustamäe elanikele lausa piiramatud võimalused. Kaja on ümber ehitatud endisest kinost, mis pärast tegevuse lõpetamist tegutses kultuurikeskusena juba varem. Uus hoone on väga õnnestunud välimusega, keskkonda sobiva välis- ja sisearhitektuuriga.

Tallinna Kammerorkestril on väga oluline ja vajalik missioon teha igal aastal kontserte ka eri linnaosades. Kultuurikeskuse suur saal, kus Tallinna Kammerorkester esines, on funktsionaalselt selge sisekujundusega ja väga hea akustikaga saal. Kontserdipäeval voolas saal rahvast pilgeni täis. Kuulajaid oli igasuguses vanuses ja parajal määral oli ka noort publikut. Kontsert läks suure menuga, millele kindlasti aitasid kaasa ka Risto Joosti väga huvitavad ja vahel ka Mustamäega seoseid loovad teoste eeltutvustused. Tallinna Kammerorkestri kavas olid Pärdi “Cantus Benjamin Britteni mälestuseks” ja “Fratres” orkestri kontsertmeistri Harry Traksmanni soleerimisel, kes – nagu Risto Joost teost esitledes ütles –, on kõige rohkem seda helitööd esitanud viiuldaja, Mendelssohni sümfoonia nr 1 (loodud 15-aastaselt) ning Erich Korngoldi “Sümfooniline serenaad”. Kava oli publikule väga sobivalt valitud – muidugi Arvo Pärdi muusika ning heakõlalised ja üllatusi pakkunud Mendelssohn ja Korngold. Kuulajad ei tahtnud orkestrit lavalt äragi lasta ning esitusele tulid kaks lisapala, Lydia Austeri “Meloodia” ning noore helilooja Jonas Tarmi nutikalt mänguline (mängijad tõusevad oma soololõike mängides püsti) “Kollane ajakirjandus”.

Eelnevad klassikakontserdid selles keskuses on olnud Nõmme muusikakooli sümfooniaorkestri kontsert, muusikapäeva kontsert 1. oktoobril ning uusaastakontsert TLÜ sümfooniaorkestriga Martin Sildose juhatusel. Tundub, et kohal on kõigi muude väärt ettevõtmiste kõrval head potentsiaali, et siin korrapäraselt ka klassikakontserte korraldada. Siin saaks kontserte teha ka suurem orkester, samuti koorid, siia sobiksid ka kammermuusika või põnevad nüüdismuusikaprojektid.

Kultuurikeskus Kaja. FOTO MARIS TOMBA
Kultuurikeskus Kaja. FOTO MARIS TOMBA

26 views
bottom of page