top of page

Nüüd on teadused suured. MandoTrio / MandoTrio

Kolmeliikmelise MandoTrio instrumentaariumis on (nagu nimigi ütleb) kaks mandoliini (Hans Mihkel Vares ja Tanel Sakrits) ja oktavmandoliin (Kristjan Kuusmik), lisaks kõigi lauluhääled ja perkussiivse lisandina jalaga mängitav stomp box. Trio muusika on noore energiaga mehine “folgiküte”, kus on kõrvuti rahvaviisiseaded ja ansambliliikmete omalooming. Ehkki bänd on tegutsenud vaid paar aastat, on see plaat juba teine – mullu ilmus album “Ilma sünnib”.

Vaid 34 minutit vältav “Nüüd on teadused suured” jätkab laias laastus samas stiilis nagu eelmine plaat. Folkloorseid ja folgilikke mitmehäälselt esitatud meloodiad toetavad rifipõhine saade ja mitmekesine harmooniakasutus. Eelmisest plaadist eristab uut külaliste kaasamine. Ühes loos on lisatud maskuliinne folgiduo Riffarrica (Kulno Malva ja Kristjan Priks), lõpuloos “Ängri Böörds 2.0” kogunisti üsna “traadine” rockbänd. Kolmas kaastöö on eriti kuulamapanev (ja mõtlemapanev) – selles on külaliseks alati mõjuva esinemislaadiga Silver Sepp. Kristiina Ehini sõnadele kirjutatud “Nõuan linnurahu” on ökoloogilise, lausa poliitilise protestisõnumiga. Lisaks laulmisele käsitseb Silver Sepp selles veidi isegi pungilikus loos ka löökpille, saksofoni ja klarnetit.

MandoTrio kõlab kenasti kokku, eelkõige saatefunktsiooni täitev oktavmandoliin (mis mõjub kohati lausa akustilise kitarrina) avardab kõlapilti ja diapasooni. Suvised folgifestivalid on näidanud, et kolmik saab hakkama ka “suure lava bändi” rollis. Loodan, et MandoTriol on kauakestev mõju tuua viimase sajandi jooksul Eestis tuntud ja armastatud mandoliin ka noorte mängijate huvivälja. Küllap annab sellesuunalise tõuke ka värske helikandja.

22 views
bottom of page