top of page

Kunagi läänes. Miljardid / Universal


Miljarditel on energiat ja ideid ning ka piisavalt professionaalsust ja intuitiivset nutti seda kõike parajas doosis esile tuua. Kuigi tehniliselt võttes on “Kunagi läänes” Miljardite debüütalbum, siis tegelikult ei ole siiski tegemist uustulnukaga. Miljardite käilakuju on Marten Kuningas, kes esineb samade bändikaaslastega kord oma ristinime all, kord ansamblis Laulev Revolutsioon. Nüüd siis Miljardid, kuhu kuuluvad laulja ja kõikide laulusõnade autor Kuningas, trummar Kristjan Kallas, basskitarrist Peedu Kass ja kitarrist Raul Ojamaa. Marten Kuninga 2012. aasta debüüt “Janu” oli suurepärane album, mille võtsid võrdselt hästi vastu nii kriitikud kui ka publik. Mitte et neid kahte sihtrühma kuidagi eristama peaks – iga kriitik esindab publikut, iga publikuliige on kriitik. Paar aastat hiljem lisandus “Praktiline mees”, mida iseloomustasid ühel või teisel moel kõik “teise albumi” sündroomid ning mis jäi hiilgavale debüüdile igas mõttes alla. Kuningas ja tema semud pole õnneks kulutanud vahepealset aega nimemuutuste üle mediteerides. “Kunagi läänes” on vägagi arvestatav, tempokalt lüüriline indie-rocki plaat, mille geograafiliselt kauged, kuid mentaalselt lähedased mõjutajad on pärit Ühendkuningriigist. Näiteks Arctic Monkeys. Bändi enda kinnitusel on “Kunagi läänes” omamoodi lääne elu kommentaar. Plaadil on parasjagu ilmselget irooniat, mida on kombineeritud otsekohese siirusega. Mingis mõttes sihib iroonia täpselt Miljardite põhilist sihtrühma, milleks võiks olla noor (aga mitte liiga noor) urbaniseerunud (aga õhtuti pargis jalutav) iseseisvalt mõtelda armastav inimene, kes pole veel lootust kaotanud (kuigi vahel kahtleb). “Kunagi läänes” on loominguline plaat. Kui ansambli Arctic Monkeys eeskujul oleks võinud keerata basse peale ja panna kitarririfid laviinina mürisema, siis siin on tegemist pigem õhulise ja karge läbipaistvusega. Õnneks ei ole plaat ümmargune nagu munitsipaalpoliitiku telepöördumine. Temas on mõnusaid nurki ja teravaid konkse, mis tahtlikult või vahel ka tahtmatult kindlasti tähelepanu haagivad.

65 views
bottom of page