top of page

Kaheksa/Eight / Viljandi kitarrifestival MTÜ


Viljandi juubelimekisel kümnendal kitarrifestivalil jõudis lettidele tagasivaatav plaat, märkimaks kaheksanda festivali eriprojekti, kus kaheksa helilooja-kitarristi tandemit esitlesid keelpillikvarteti Prezioso ja löökpillimängija Madis Metsamardi toel uut Eesti heliloomingut.

Plaadi avalugu, Tauno Aintsi “Miraakel”, mida esitab Jaak Sooäär, püüab tähelepanu uhke ja jõulise keelpillirühmaga, kuid siis siirdub ansamblit Eesti Keeled meenutav kandlena kõlav kitarr rahulikku voolusängi. Teatepulga võtab üle Paul Daniel Margo Kõlari teosega “Kolm leidu”. Jazzilik, mõtlik kitarr vahetab ühel hetkel keelpillikvartetiga rollid, kasutades käredamat kõlavärvi ja rütmifaktuuri. Korduvad motiivid ja tämber meenutavad mõneti Mike Oldfieldi.

“Teine vaatleja” (Sven Grünbergi kompositsioon ja produtsenditöö) on avara ruumikõlaga; hõredad keelpillide paisutused-rahunemised, mürad ja krõbinad ning vibrafoni minimalistlik taust tekitab voolamise tunde. Ain Agana fretless-kitarr kõlab justkui sitar. Kristjan Randalu “Fell in” laseb Ain Vartsil kõlada John McLaughlinit meenutavas laadis. Soleerivale kitarrile lisandub aegapidi diskreetne keelpillirühm, mis võtab kasvades aina rohkem kommenteerija ja vestluspartneri rolli.

“Leaving Elba” on Tõnu Kõrvitsa kirjutatud. Kitarrist Riho Sibul on oma kõla tugevasti elektroonika ja kajaga tempinud, kohati kõlab pill justkui oleks seda poognaga mängitud, sobitudes hästi keelpillikvartetiga. “Lost in your Stars” on Ameerikas “mehetegusid” tegeva Mai Jõgi sulest ja esituses. Ainus naissolist, ainus basskitarr. “Juurtest Sild” on Liis Viira pala, kus Robert Jürjendal lisab avaosa põrklevale faktuurile kurjakuulutava ja rammusa e-poognaga mängitud kitarri. Sellised juured kasvavad vihmametsades.

Plaadi lõpetavad Olav Ehala “Kolm laulu” tema varasalvest. Andre Maakeri mäng on helges meeleolus, kinnitades, et kitarrimäng on rõõm ja nauding. “Jah see, jah see on armastus!"

bottom of page