top of page

Wait for it. Trump Conception / Trumbi Muusika OÜ

Detsett Trump Conception on selle sügise üks kõige suurema jõuga löögirusikaid Eesti jazzis. Bändil on väljas uus plaat, antud on kontserte ning Youtube’is koguvad klikke ansambli uute palade videod. Plaadi “Wait for it” lood ongi salvestatud helis ja pildis stuudiokontserdi formaadis, nii et tegemist on igati elusa muusika ja elava esitusega. Trump Conception peegeldab valdavalt kahekümnendates eluaastates muusikute kambavaimu. Kampa juhib basskitarrist Janno Trump, kes on ka kõigi lugude autor.

Stiililiselt Trump Conception ei üllata, pakkudes maailma jazzis ammu levinud segu fusion’ist, jazz rock’ist, jazzimaigusest soulist ja funk’ist ning ühes loos ka latin jazz’ist. Uuema kihistusena on lisatud paras annus nu jazz’ilikku lähenemist. Ja kuidagi ei saa mööda vaadata ansambel Snarky Puppy mõjust. Seda peegeldavad nii plaadi salvestusprotsess (Snarky Puppy stuudiopublikuga salvestatud live-videod on viimaste aastate jazzi megahitt) kui ka kompositsioonid, seaded ja stilistika. Vast kõige ilmsem näide kuulsa eeskuju teadlikust või mitteteadlikust mõjust on muusikutele väljakutseid, aga ka mängulusti pakkuv arendatud vormi ja keeruka rütmikaga “Püha müristus”.

Trump Conceptioni suur väärtus on hästi kokku kõlav ansambel, mille kroon on viiehäälne puhkpillirühm. Sellist luksust ei saa Eestis eriti lubada ja nõnda on selge lust viit “toru” heas seades kuulata. Suurem osa plaadi lugudest eeldab energilist “tulistamist”. Plaadiesitluskontserdil Kumus jäi minu jaoks energiat pisut väheks (erandiks Danel Aljo mitu tenorsaksisoolot), aga plaadil on tuld küllaga. Ehkki mitut lugu kuulates ei arvaks ilma teadmata eales, et tegemist on originaalmuusikaga aastast 2017 (näiteks pala “Shout” mõjub justkui pärineks see 1980. aastate alguse Jaco Pastoriuse bigbändi repertuaarist), tuleb tunnustada ansambli tasakaalustatud kõla, seadete ja rütmika-meetrika vaheldusrikkust ning kümne muusiku ühtlaselt kõrget taset.

35 views
bottom of page