top of page

The One About... Maimu Jõgeda / Maimu Jõgeda


Käesolev helikandja on Võrumaalt Rõugest pärit ning praegu Põhjamaade magistriprogrammist Nordic Master in Folk Music osa võtva akordionisti Maimu Jõgeda teine sooloalbum. Palju kiidusõnu pälvinud debüütalbum “Pühendus” nägi ilmavalgust 2017. aasta juulis ning sai ka pärimusmuusika auhindade, etnokulpide galal nominatsiooni parima debüütalbumi kategoorias. Kuulates mais ilmunud üllitist, meenub, et tänavusel rahvamuusikatöötluste festivalil “Mooste elohelü” Jõgedale kohustusliku loo parima töötluse eest auhinna andnud žüriile jäi akordionineiu meelde oma erilise kõlaga ning tundliku isikliku suhtega esitatavasse muusikasse. Auväärne žürii tabas naelapead, paremini ei saakski seda albumit iseloomustada. Just sedasama tundlikku isiklikku suhet, sõnadeta väljendatud mõtteid ja põhjamaiselt kulgevaid tundeid saabki kuulaja pala pala järel läbi elada, olgu siis tegemist vanade torupillilugude töötlusega (“Kutsung”, “Saajalaul”) või rahvamuusika põhjatust allikast inspireerit originaalloominguga, pärimusliku kunstmuusikaga. Palade loomisel on Maimu Jõgeda saanud inspiratsiooni näiteks luule lugemisest (“Melting”) ning kaunist ja südamlikust jõuluajast (“Jõululugu”), rahvatantsu ainetel on sündinud “Siisike”. Need on palad, mis on loodud mõeldes armastatud inimestele ...

Helilooja-interpreet on ise kommenteerinud: “Loodan, et see plaat paneb sind mõtlema, mis on sinu lugu, kes sa oled, ja aktsepteerima seda, kus sa oma elus praegu oled. Tõlkes pea kaduma minev pealkiri võiks olla “Sellest, kuidas … olla (kooskõlas iseendaga)”.”

48 views
bottom of page