top of page

Make Your Move. Trad.Attack! / Trad.Attack!


Trad.Attack! on esimene edukas Eesti muusikaettevõte, mis kasutab oma repertuaaris folkloorset materjali. Kokku on saanud toimiv seltskond, ind ja tahe maailma muuta, meeletu ettevõtlikkus, töökus ja teadlikkus. Kui Trad.Attack! võitis 2016. aastal Eesti muusikaauhindade galal peale etno/folgiplaadi auhinna ka parima ansambli ja albumi tiitli, toimus Eesti muusikamaailmas märgiline pööre. Sestpeale pole “märsilohistajatest” ja “kampsunitest” enam juttu tehtud, rahvamuusika prestiiž on päästetud. Ansambli muusika kõnetab nii folgiinimesi kui Raadio 2 kuulajaid. Uue plaadi promo kruvis ootusi muusikatööstusliku oskuse ja agressiivsusega ning samas intiimse sõbralikkusega ja on orienteeritud veelgi laiemale publikule. Sihiks on võetud ka Sky Plusi, Star FM-i ja Power Hit Radio kuulajad.

Võrreldes varasema repertuaariga on trio asendanud arhiivisalvestiste kasutamise enda vokaaliga, mida on töödeldud erinevate efektiplokkidega ja isegi kommerts-tantsumuusikas laialdaselt kasutusel oleva elektroonilise helikõrguse muutjaga. Ka muud elektroonikat on rohkem pardal. Plaat on üsna raske kuulamine – helipilt on jäme, tekstid on julged või vähemalt veidi ebamugavad ning on esitatud vastuvaidlemist mittekannataval toonil. Harmooniad on paksud, nõudlikud ja peavoolulikud ning matavad koos tugeva rütmisektsiooniga kõik ülejäänu enda alla. Laul on veidi kokku pressitud ja kiirustav, et see mahuks tantsumuusika löökide vahele ära. Album on omal kohal tantsusaalis ja valjumuusikalisel popfestivalil ning väikeseks rünnakuks traditsiooni vastu maailmamuusika festivali õhtutundidel. Maailmavallutusplaanide tagatiseks on muusika professionaalne produktsioon ning veatu ja ebaluseta esitus. Ka muusikakauge inimene usaldab sellist kraami, see ei ole mingi kahtlane underground.

Trad.Attack! on turvaline kuulamine ja kindla peale minek. Tehes teed muusikataeva tähtede sekka oskab bänd hoida sõpru ja fänne. Edukas projekt on võimaldanud neil seista õigete asjade eest (säästlik eluviis, loodushoid), sponsoreerida rahvamuusika arhiivisalvestiste väljaandeid ning juba palju aastaid ka noorte võistumängimisi.

36 views
bottom of page