top of page

U-Nam Goes Big Band. U-Nam / Skytown Records


Käesolev on jätk 2016. aastal ilmavalgust näinud albumile “Muinaslugu sinilinnust”, kus Eesti (valdavalt pop)lauljad esitavad bigbändi saatel meie levimuusika klassikute laule, nii eesti kui ka inglise keeles. Vahepeal on ilmunud ka plaat, kus samu lugusid mängib lembekitarrist Francis Goya ning nüüd on järg USA-s elava prantsuse päritolu kitarristi U-Nami käes.

Kõikidel nendel puhkudel on solistide kasutada olnud algsed instrumentaaltaustad, mis on arranžeerinud sakslane Lutz Krajenski, kes ka dirigeerib kaasmaalastest koosnevat bigbändi. Krajenski seaded ja orkestri mäng on suurepärased ning mõte meile armsad Eesti laulud sellisel moel uude kuube riietada on väga hea. Kiitsin toona ja kiidan ka nüüd produtsent Mikk Targo ideed ja indu Eesti kullafond maailma viia. Mõneti problemaatiline on küll, et taolise korduvkasutuse puhul hakkab see materjal mõjuma karaoketaustadena, kuhu aina uusi ja uusi soolosid peale salvestatakse – see devalveerib paratamatult pisut ettevõtmise kunstilist ja kontseptuaalset väärtust. Sellist praktikat jazzis eriti ei kohta.

Vähemasti “päris” jazzis. U-Nami valdkond on smooth jazz, tarbemuusika, mis parimal juhul külgneb, aga sageli ei puutu üldse kuigipalju kokku maailma jazzieluga. Ma polnud kitarristist varem kuulnud, kuid tutvudes sisutühja liftimuusikaga, mida ta tavaliselt salvestab, pole ka ime. Hämmastas Mikk Targo poolt teleintervjuus öeldu, et U-Nam kuulub maailma viie parima (elava?) jazzkitarristi hulka. Tõesti? Et siis John Scofield, Pat Metheny, Bill Frisell, Russell Malone ja ... U-Nam?

Siiski – iseenesest on U-Nam igati soliidse tehnilise ja stilistilise pagasiga mängija, kes paistab kõige rohkem lähtuvat George Bensoni käekirjast (ta on salvestanud ka tribuutplaadi kitarrilegendi auks). Ja kuna tema saatel kõlab fantaasiarikkalt instrumenteeritud bigbänd, ei vaesesta see kuidagi Eesti heliloojate loomingut ning tulemuseks on igati meeldiv akustiline easy listening peavoolujazz. Loodan, et seda plaati kuuleb suur auditoorium ning teadmine Eestist ja Eesti heliloojate väärtusest jõuab võimalikult paljudeni. See ju ongi projekti eesmärk, mille täitumine mõjuks suurima tunnustusena kogu ettevõtmisele.

44 views
bottom of page