top of page

Mississippi to Loch Lomond. Andres Roots. House Arrest. Andres Roots / Roots Art Records


Mullu, kui maailm oli veel lahti, inimesed rändasid vabalt mööda ilma ning maskitralle võis kohata vaid maapiirkonnas mardi ja kadri aegu, ei istunud ka Emajõe bluusiguru Andres Roots niisama käed rüpes. Eesti kitarristide hulgas rahvusvaheliselt tuntuim puhta bluusi mängija väisas oma kontsertidega bluusisõpru Ameerikast Šotimaani ning parimad palad nendest esinemistest on nüüd välja antud. Kõlab 15 lugu, kuus üles võet Mississippi osariigis bluusi sünnilinnas Clarksdale’is toimunud festivalil “Deep Blues”, kolm Pärnu Endla jazziklubis ja kuus Šotimaal, Buchanan Memorial Hallis.

Arvult kümnes täispikk sooloplaat, mis tähistab ühtlasi Roots Art Recordsi 10. sünnipäeva, pakub kuulamiseks nii slide-kitarristi juba avaldatud palu kui ka uuemat heliloomingut, ikka võimalikult loomutruult, kaotamata ka purki püütuna bluusiklubi õhkkonda ja ehedat muuusikaelamust. Erinevate kontsertide ülesvõtetel on küll äratuntavalt erinev helipilt, ent see ehk muudabki kuulamise huvitavamaks ka neile, kes muidu juurtebluusi üksluiseks põlgavad. Igav küll ei hakka, kuulda saab muheda huumoriga pikitud virtuoosset pillikäsitlust ning publiku emotsioone, elik kõike, mis ühel kontserdil olema peab. Lõppeks on ehedal Emajõe bluusil ju kerge suitsuvine ning burbooni või single malt viski maik nagunii man, kõlagu see millises maailma paigas tahes.

Nüüd, kui maailm on kinni ja liikumispiirangud on sotsiaalvampiirid hullumise äärele viinud, peab iga inimene ise hakkama saama, leidma endale koduseid tegevusi, mis äärmuslikel juhtudel võib päädida näiteks raamatute lugemisega. Ja nii peab ka heade mõtete linna bluusimees leidma päälesunnitud koduarestis meelepärast tegevust. Säästuajale kombekohaselt võtab ta kolmekeelse fretless Hobo 63 cigarbox-kitarri ning salvestab sellega õkva neli lugu, ei mingit ülemängimist ega üleliigset sigrimigri. Asko-Rome Altsoo teeb master’i ja kena EP „House Arrest” ongi valmis, rõõmuks endale ja meelehääks ligimestele. Kontsertsalvestus ju seegi, ainult virtuaalse publiku virtuaalsete aplodismentidega. Ja töö käib – värskelt on valminud ka jätkuplaat “House Arrest 2”.

28 views
bottom of page