top of page

Despiau’ roobid


Prantsusmaal Toulouse’i lähedal Gimont’is asub perekond Despiau’ ettevõte Despiau Chevalets, mis on keskendunud kõrge kvaliteediga roopide valmistamisele. See on üks neljast viiulitele, viooladele, tšellodele, kontrabassidele ning ka viola da gamba’dele ja viola d’amore’idele kõige kvaliteetsemaid roope valmistavaid tootjaid maailmas. Prantsuse turg moodustab müügist vaid 5%, põhiosa toodangust ekspordib ettevõte teistesse Euroopa maadesse, USAsse, Aasiasse ja Austraaliasse.

Keelpillil kvaliteetse kõla tekitamiseks on hea ja hästi paigaldatud roop väga tähtis. Roop hoiab keeli pillikorpusest eemal, vahendab nende võnkumist kõlalauale ja pilli sees olevale kõlapulgale, püsib keelte surve tõttu oma kohal ilma liimita, kuid et ta õnnestunult paigaldada, on vaja meistri kätt. Iga pilli erinevusest lähtuvalt peab roopi parima asendi ja selle sobivuse kindlustamiseks trimmima. Kui pill saab uue roobi, võib uus kõla üllatada, muusik tajub seda hetkega. Roobi kvaliteet sõltub paljudest faktoritest: sobiva puidu valik algmaterjalina, selle kvaliteet, materjali töötlemine, detaili valmistamine, meistri oskused.

1980. aastal hakkas asjaarmastajast muusik ja tisler Jean-Louis Despiau roopide vastu huvi tundma ja neid lähemalt uurima. Auchi kammerorkestri endise aldimängijana mõistis ta selle väikese puidust detaili tähtsust ning tuli ideele seda täiustada. Ta visandas täiesti uue struktuuriga roobi, eesmärgiks parem kõla, ning lasi seejärel muusikutel oma uuendusi instrumentidel testida. Ühiselt leiti, et kõla oli paranenud. Nii sai kolme põlvkonna jooksul tegutsenud perekondlik saeveski hoopis teise, muusikaga seotud tegevussuuna tänu Jean-Louis Despiau’ muusikakirele ja uuenduslikule ideele. Alates aastast 1984 pühendus Despiau’ ettevõte täielikult roopidele. “Nägin kümme aastat vaeva, tehes katsetusi, kuid teadsin, et ühel päeval avastatakse mu toote headus! Yehudi Menuhin ning aldimängija Gérard Caussé ütlesid, et see uuendus parandas nende pilli kõla,” rääkis sihikindel gaskoonlane õnnelikuna.

Aastast 1997 täiustas ettevõte oma tootmistehnikat ning valmistab nüüd kõik iseseisvalt kohapeal. Praegu juhivad ettevõtet Jean-Louis Despiau’ pojad Nicolas ja Pierre-Jean Despiau.

Pierre-Jean Despiau tegeleb valmistamisprotsessiga: kõigepealt valitakse välja sobiv puu Bosnia-Hertsegoviinas, milleks on mägivaher (Acer pseudoplatanus). Puu peab olema vähemalt 200-aastane ning puit kerge ja vastupidav. Puit valitakse Bosniast sealse kliima ja geograafilise asendi tõttu. Otsingud Bosnia naabermaadest ei ole sama häid tulemusi andnud.

Muusika on olemas juba puidus, räägib Nicolas Despiau, siin ei ole miski juhuslik. Puu mahavõtmisel peab järgima kuu faase ning see peab toimuma talvel, kui puu mahlad ei liigu. Palgi lõikamisel järgitakse puidu kiudu. Puidu säsikiiri vaadeldes teab töörühm juba, milliste instrumentide roopideks see puu kõige paremini sobib, kas viiulile, vioolale, tšellole või kontrabassile. Puit lõigatakse roobi suurusele vastavaiks tahvlikesteks, ladustatakse ja lastakse kolm aastat kuivada.

36 kuud hiljem lõigatakse ja lihvitakse kuivanud tahvlikesi puidumustrit järgides. Seejärel lõigatakse roop programmjuhtimisega seadme abil kümnendikmillimeetrise täpsusega välja. Enamik seadmeid on samas ettevõttes välja töötatud prototüübid, niisiis ülisalajased. Seejärel saab iga roop lõpliku lihvi. Despiau’ kaubamärgi saavad üksnes kvaliteedikontrolli valvsa pilgu all heakskiidu leidnud roobid. Klient saab valida nelja erineva puidukvaliteediga standardi vahel. Kõige parema kvaliteediga roobid märgistab firma sümboliga, millel on kolm puud.

Viimase 30 aasta jooksul on Despiau Chevalets arenenud tänu tihedale koostööle pillimeistritega kogu maailmast. Ettevõte aitab pillimeistreid roopide valmistamisel, mille puhul peab arvesse võtma spetsiifilisi vajadusi, meistritele on see oluline ajavõit.

Despiau’ roopide valik on esindatud igal aastal korraldataval erialamessil “Cremona Musica”. See on tähtsaim rahvusvaheline sündmus, mis on pühendatud väärtuslike keelpillide tutvustamisele. Osalevad parimad pillimeistrid, tarvikute tootjad, muusikakirjastajad, professionaalsed muusikud, toimub ka festival. Cremona linn on tuntud oma viiulimeistrite poolest, seal on sündinud ja tegutsenud kõigi aegade suurimad meistrid Antonio Stradivari, Nicola Amati, Giuseppe Guarneri.

Despiau’ ettevõte osaleb sellel messil regulaarselt ning viib ka läbi esitlusi pillimeistrite, muusikatarvikute tootjate ja muusikute messidel kõikjal maailmas: NAMM show’l Californias, mis ühendab muusika ja heli tehnoloogia spetsialiste, Tokyos Jaapani keelpillimeistrite ühenduse erialamessil, rahvusvahelistel erialamessidel Hiinas, Frankfurdi muusikamessil, mis on Euroopa suurim erialamess, kus kohtuvad professionaalid kõigist muusikaga seotud sektoreist üle maailma. Tarbijad hindavad Despiau Chevalets kohalolu ning valmisolekut vastata spetsiifilistele küsimustele, mis loob usaldusliku kontakti ning võimaldab ligipääsu tootele ilma vahendajateta.

33 views
bottom of page