top of page

Kultuurkapitali preemiad, presidendi teenetemärgid ja riiklik preemia

Kultuurkapitali preemiad, presidendi teenetemärgid ja riiklik preemia

31. jaanuaril anti EMTA suures saalis peetud pidulikul auhinnagalal üle Kultuurkapitali aastapreemiad 2019. aasta silmapaistvamaile kultuuri- ja spordivaldkonna tegijaile.

Helikunsti valdkonnas pälvis peapreemia helilooja Tõnu Kõrvits, kellel oli erakordselt rikkalik ja mitmekülgne loominguaastaga – tema (uudis)teosed, sh “Sina oled valgus ja hommik”, kõlasid paljudes kontserdisaalides nii Eestis kui ka mujal maailmas. Arhitektuuri valdkonnas pälvisid peapreemia Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano Arvo Pärdi keskuse eest. Helikunsti sihtkapitali elutööpreemia anti Neeme Järvile, dirigendile, kelle elutöö on liigutanud mägesid. Rahvakultuuri sihtkapitali aastapreemiad said: Peeter Perens – rahvakultuuri sihtkapitali koorimuusika aastapreemia pikaajalise panuse eest Eesti meestelaulu ning pühendunud töö eest juubelilaulupeo “Minu arm” kunstilise juhina; Juhan-Henrik Uppin – rahvakultuuri sihtkapitali rahvamuusika aastapreemia rahvamuusikapeo loomingulise juhtimise ning pärimusmuusika väärtustamise ja edendamise eest nii ees- kui tagalaval; Eesti Folkloorinõukogu – rahvakultuuri sihtkapitali koostöö ja kultuurikorralduse aastapreemia pärimuspeo “Baltica” korraldamise eest.

Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapitali tunnustuse said ka Klassikaraadio tegevtoimetaja Marge-Ly Rookäär, saatejuht Sten Weidebaum, toimetaja Lisete Velt ja helioperaator Katrin Maadik. Marge-Ly Rookäär pälvis preemia eesti koorimuusika edendamise ja jäädvustamise eest: ta kajastab Klassikaraadio sarjas “Luukamber” pidevalt ja põhjalikult eesti koorimuusika elu ja laulupeoliikumist, korraldab regulaarselt kooride esituste ja kontsertide jäädvustamist, on üks aktiivsemaid koorimuusikaga tegelevaid kirjutavaid ajakirjanikke (mh peab koorimuusika sündmuste blogi http://marge-ly.blogspot.com/) ning on EBU rahvusvahelise koorikonkursi “Let The Peoples Sing” Eesti-poolne kontaktisik. Samuti on ta ERRi laulupeoülekannete kandvaid jõude. Sten Weidebaum, Lisete Velt ja helioperaator Katrin Maadik said tunnustuse laulupeo juubeliaastal eetris olnud mahuka, 17-osalise saatesarja “Laulupeo nähtamatud lood” eest. Sarja autor oli Sten Weidebaum, selle aitasid kokku panna toimetaja Lisete Velt ja helioperaator Katrin Maadik. See oli möödunud aasta kõige töömahukam saatesari Klassikaraadios.

*

Jaanuari lõpus selgusid vabariigi presidendi teenetemärgi saajad. Tänavu tunnustati 114 inimest. Muusikutest ja muusika-alal tegutsejatest said Valgetähe IV klassi teenetemärgi laulupeo juhid Heli Jürgenson ja Peeter Perens. Valgetähe V klassi teenetemärgi pälvisid lauljad Els Himma ja Marju Länik, džässmuusik Tõnu Naissoo, koorijuht ja Tallinna Heleni kooli muusikaõpetaja Ene Järvik, kultuurielu edendaja Tartus Jüri Kulasalu ning erivajadustega inimeste abistaja, kultuurikorraldaja Piret Aus.

*

Tänavune riiklik kultuuripreemia omistati džässmuusik Kristjan Randalule. Viimastel aastatel on riiklikke kultuuripreemiaid muusikutele jagatud vähe. Eelmisel aastal ei osutunud valituks ükski nominent. Tänavuste nominentide hulgas olid esitatud elutööpreemiale Olav Ehala, Anne Erm, Leelo Kõlar ja Alo Põldmäe.

Peeter Perens. FOTO ANNA AURELIA MINEV / ERR

Peeter Perens.FOTO ANNA AURELIA MINEV / ERR

38 views
bottom of page