top of page

Eesti kooriühing jagas aastapreemiaid

26. jaanuaril kuulutas Eesti kooriühing Estonia kontserdisaalis välja 2019. aasta koori- ja puhkpillimuusika aastapreemiate saajad.

Aasta koor on Tartu ülikooli akadeemiline naiskoor (dirigent Triin Koch). Koori 2019. a tähtsündmuseks oli edukas esinemine VI rahvusvahelisel Vietnami koorikonkursil, kust toodi koju võit kolmes kategoorias: A-kategooria naiskoorid, vaimulik muusika ja rahvamuusika.

Aasta dirigent on Triin Koch, Tartu laulupeo kunstiline juht ja XXVII üldlaulupeo “Minu arm” valikkooride dirigent ja segakooride liigijuht.

Panuse eest kultuuriruumi sai aasta koori tiitli VENÜ naiskoor Vanaemad (dirigendid Silvia Mellik ja Reet Ratassepp), kelle 2019. aasta tegemiste hulka kuulusid osalemine üldlaulupeol ja arvukalt esinemisi. Aasta dirigent-muusikaõpetaja on Taavi Esko, Kuusalu keskkooli muusikaõpetaja ja dirigent, kes viis möödunud aasta laulupeole neli koori: Kuusalu keskkooli poiste-, laste- ja noortekoori ning Kolga-Kuusalu kammerkoori. Aasta noore dirigendi tiitli sai Ingrid Roose, segakoori HUIK! peadirigent, Georg Otsa nim Tallinna muusikakooli sümfooniaorkestri dirigent ning dirigeerimise ja partituuri õppejõud, 2019. aasta üldlaulupeo naiskooride liigidirigent. 2019. a pälvis Ingrid Euroopa kooriühingu IX rahvusvahelisel noorte dirigentide konkursil I koha ja Choeur de l’orchestre de Paris’ eripreemia.

Aasta puhkpilliorkestriks valiti Kaitseliidu Pärnumaa maleva puhkpilliorkester Saxon (dirigendid Kaido Kivi, Sigrid Hint ja Kadri Põder), kes esines 2019. aastal mitmel pool Eestis, samuti Valgevene pealinnas Minskis. Aasta orkestridirigendiks tunnistati Bert Langeler – Viljandi muusikakooli vaskpilliõpetaja, dirigent ning puhkpilliosakonna juhataja, TÜ Viljandi kultuuriakadeemia trompeti, ansambli- ja orkestritöö didaktika õppejõud, vabariikliku orkestrijuhtide puhkpilliorkestri peadirigent, Võhma puhkpillistuudio dirigent ja õpetaja, 2019. a üldlaulupeo puhkpilliorkestrite liigijuht.

Aasta tegu on 2019. a suvel etendunud Gustav Ernesaksa elu käsitlev sõna- ja koorilaululavastus “Hakkame, mehed, minema”.Aasta suurteod on juubelilaulupidu “Minu arm” ja Tartu laulupidu “Laulupeo 150. sünnipäev”.

Aasta toetaja – Andre Aavastik, Madis Millistvere ja laulupeo dirigendipuldi teostajad.

Aasta korraldajad on Ave Sopp ja Margit Võsa. Ave Sopp on XXVII laulupeo “Minu arm” ja mitme eelneva laulupeo muusikatoimetaja, oma tööle pühendunud kultuurikorraldaja ja samal ajal ka koorijuht. Margit Võsa 2019. a olulisemad tegevused on seotud Eesti naislaulu seltsi ning naiskoori Carmina tegevuse juhtimisega. Muu hulgas oli ta duubel-CD “Ajaraamat. Juhatab Arvo Ratassepp” ja Carmina kolmanda CD koostaja, Arvo Ratassepa mälestuskontserdi kunstiline juht, naiskoorilaulude kogumiku “Kõik muutub lauluks” üks koostajaid. Koostööpreemia pälvis Jorma Sarv – mitmete Eesti kooriühingu, Eesti laulu- ja tantsupeo SA ning Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi arendusprojektide eestvedaja.

Aasta koorihelilooja on Riho Esko Maimets, kelle kaks lugu kõlas 2019. a üldlaulupeol: “Mu arm“ meeskooride ja “Rõõmulaul” (seade Riho Pätsi seatud rahvalaulust) mudilaskooride esituses. Aasta kooriplaat on “A Black Birch in Winter. Voces Musicales” – kammerkoori Voces Musicales 20. aastapäeva hooajal ilmunud koori teine plaat (dirigent David Puderbaugh), millel kõlavad ameerika ja eesti (noorte) heliloojate teosed.

Kaheteistkümnele tiitlile kandideeris 81 nominenti, kelle hulgast tegi valiku kooriühingu muusikanõukogu. Hinnati kooride, orkestrite ja dirigentide muusikalisi saavutusi, kontserttegevust, salvestusi, osalust konkurssidel ning panust ümbritsevasse kultuuriruumi.

Tiitlisaajatele välja pandud preemiad on rahalised.

Samas anti üle ka Uno Järvela fondi stipendiumid: 2019. aastal pälvis õppestipendiumi Piret Artjušin ja peastipendiumi Annelii Traks. Piret Artjušin on Kiili gümnaasiumi mudilas-, laste-, poiste- ja noortekoori ning õpetajate naiskoori dirigent ja täiendab end Tallinna ülikooli magistriõppes. Annelii Traks on Tartu Poistekoori ja Tartu Karlova kooli poiste mudilaskoori dirigent, 2019. aasta üldlaulupeo mudilaskooride liigidirigent.

Aasta noor koorijuht Ingrid Roose. FOTO VAHUR LÕHMUS

Aasta noor koorijuht Ingrid Roose. FOTO VAHUR LÕHMUS

39 views
bottom of page