top of page

Viini riigiooper toob esmakordselt lavale naishelilooja teose

Esmakordselt Viini riigiooperi 150-aastases ajaloos jõudis lavale naishelilooja teos, kui 2019. aasta detsembris esietendus austria helilooja Olga Neuwirthi ooper “Orlando”. Ooper põhineb Virginia Woolfi 1928. aastal ilmunud samanimelisel romaanil. See räägib inimsoo tunnuste voolavast muutumisest ja seab laiemas mõttes kahtluse alla binaarsete süsteemide sisu. Neuwirthi sõnul on tema ooper ja ühtlasi peategelane Orlando täis veidrusi, paradokse, groteski, virtuoossust ja liialdamist. Nii Woolfi romaanis kui Neuwirthi ooperis on peategelane Orlando Elizabeth I ajastu õukonna noor aadlik. Tehes läbi soovahetuse, saab temast romaani lõpul 36-aastane naine, kes elab ja tegutseb aastal 1928. Neuwirthi ooperis jõuab tegevus välja meie kaasaega. Teose tellis Viini riigiooper 2014. aastal, lavastas Polly Graham, nimiosas on metsosopran Kate Lindsey.

21 views
bottom of page