top of page

Kammernaiskoor Sireen võidukas koorikonkursil “Let the Peoples Sing”

Kammernaiskoor Sireen võitis 13. oktoobril Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) koorikonkursi “Let the Peoples Sing” täiskasvanute kooride kategooria. Konkursil esitas Sireen eesti muusikat: Ester Mägi, Veljo Tormis, Evelin Seppar ja Galina Grigorjeva.

Sireeni juhib dirigent Nele Erastus, kes on Tõnu Kaljuste õpilane. Žüriisse kuulusid: Brian Newhouse (USA), Raimon Colomer (Hispaania), Inari Tilli (Soome), Jonathan Manners (Suurbritannia), Daniel Reuss (Šveitsi) ja Tõnu Kaljuste, esimees oli Bent Gronholdt (Taani). Nimetatud võistlus on suurima auditooriumiga koorikonkursse maailmas.

EBU konkurss sai alguse BBC eestvedamisel 1960-ndate algul eesmärgiga propageerida raadioeetris koorimuusikat harrastuskooride kvaliteetses esituses. Esialgu osalesid vaid Briti koorid, kuid üsna pea sai sellest üks nõudlikumaid rahvusvahelisi konkursse.

“Let The Peoples Sing” toimub üle aasta ja on kolmes kategoorias: täiskasvanute, laste- ja noortekooride ning avatud kategoorias. Konkursil on kaks vooru. Esmalt lindivoor, kuhu rahvusraadiote produtsendid saadavad oma riigi esindajakoori, kusjuures salvestisele kehtib hulk nõudmisi nii esitatava repertuaari kui salvestamise aja suhtes ning salvestatud materjal ei tohi olla monteeritud ega mingilgi kujul digitaalselt töödeldud. Selle alusel kutsub rahvusvaheline žürii teatud arvu koore finaalkontserdile esinema.

Galakontsert ja finaal olid 12. ja 13. oktoobril Barcelona 2049-kohalises kontserdisaalis Palau de la Música Catalana, mis on ainus UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud kontserdisaal.

Eelmisel korral grand prix’ võitnud Collegium Musicale oli tänavu selle festivali aukülaline. (2005. aastal võitis konkursil Tallinna muusikakeskkooli lastekoor Ingrid Kõrvitsa eestvedamisel.) Collegium Musicale 11. oktoobril Barcelonas toimunud kontserdil kõlas samuti ainult eesti heliloojate muusika: Arvo Pärdi, Veljo Tormise, Pärt Uusbergi ja Erkki-Sven Tüüri looming. Euroraadio vahendusel jõudis Collegium Musicale enam kui 2 miljoni raadiokuulajani. Nii galast kui finaalist tegi ülekande ka Hispaania TV.

“Kui suvisel laulupeol juhatasin dirigendipuldis, siis oli see kindlasti suurim koor, mida seni juhatanud olin ja ka publikut oli palju. Nüüd oli aga meie publikuks üle kahe miljoni raadiokuulaja – seda on päris raske ette kujutada või visualiseerida. Kaks korda nii palju inimesi kui eestlasi üldse maailmas kokku,” ütles Collegium Musicale dirigent Endrik Üksvärav. Collegium Musicale sai eelmise võidukoorina ulatada hõbedase rändkarika – Silver Rose Bowl’i – edasi uuele võitjale.

Kammernaiskoor Sireen Barcelonas. FOTO KAMMERNAISKOOR SIREEN

Kammernaiskoor Sireen Barcelonas. FOTO KAMMERNAISKOOR SIREEN

7 views
bottom of page