top of page

Helena Tulve teost esitas Theatre of Voices


Helena Tulve ja Theater of Voices proovis. FOTO https://www.facebook.com/theatreofvoices

1990. aastal USA-s moodustatud vokaalansambel Theatre of Voices on selle asutaja Paul Hillieri käe all muusikamaailmas rohkesti kuulsust kogunud. Oma kavades on nad ka Eesti muusikat tutvustanud, eelkõige Arvo Pärdi loomingut. Paul Hillier on varajase muusika asjatundja, aga samas ka nüüdismuusika toetaja ja tutvustaja. Muu hulgas oli ta aastail 2001–2007 Eesti Filharmoonia Kammerkoori kunstiline juht. Toona oli ühel hooajal EFK resideeriv helilooja Helena Tulve.

Theater of Voices korraldas augustis meistriklassi Helsingis, juulis-augustis tehti Põhja-Atlandi turnee, septembri lõpus anti kaks kontserti pealkirjaga “Baltic Voices” – 26. septembril Kopenhaagenis ConcertKirkenis ja 27. septembril Londonis Kings Place’is (Hall One). Sellel kontserdil kõlasid Veljo Tormise “Piiskop ja pagan”, Arvo Pärdi “Da pacem” ja “Virgencita”, Galina Grigorjeva “Lamento” (plokkflöödile) ja “O Virgin Theotikos” (kooritsüklist “Vespers”) ning ainsa mitte-eestlasena Pēteris Vasksi teosed. Kava lõpetas Helena Tulve uus helitöö “The Narrow Road to the Deep North” 17. sajandi Jaapani haikumeistri Matsuo Bashō tekstile (see raamat on ilmunud ka eesti keeles pealkirjaga “Kitsas tee sisemaale”). Tulve teos põhineb Bashō reisipäevikul, milles ta kirjeldab oma viimast rännakut Jaapani põhjaaladele. “Tekst koosneb lühikestest sissekannetest, mis annavad edasi tema kogemusi teel ja suhestuvad haikude kaudu ka kogu pika rändamise ning rännuluuletuste traditsiooniga. Teose kirjutasin neljale häälele, plokkflöödile ja löökpillidele.” Siinne oli siiski üksnes osaline esiettekanne, sest teos tervikuna antud raamidesse ei mahtunud.

bottom of page