top of page

XVI Tšaikovski konkursi tulemused


XVI rahvusvaheline Tšaikovski-nimeline konkurss toimus tänavu 17.–29. juunini Moskvas ja Peterburis. Konkursil olid traditsiooniliselt klaveri, viiuli, tšello ja vokaalkategooriad, esmakordselt ka puhkpillid eraldi puu- ja vaskpuhkpillide kategoorias. 61 aastat tagasi, I Tšaikovski konkursil võisteldi vaid klaveri ja viiuli arvestuses.

Konkursi grand prix’ ja klaveri kategooria kuldmedali võitis tänavu 22-aastane prantslane Alexandre Kantorow, kes oli finaali pääsenud konkurentide hulgas ainus, kes mängis Tšaikovski teist klaverikontserti – kõik teised esitasid Tšaikovski esimest kontserti. Kantorow, kes on kontserdilavadel esinenud juba aastaid ning andnud hiljuti plaadifirmas BIS välja kiidusõnu pälvinud albumi Saint-Saënsi klaverikontsertidega, tegi omamoodi ajalugu, olles esimene prantslane, kes Tšaikovski konkursil esikoha võidab. Klaveri kategoorias anti veel kaks teist kohta ja hõbemedalit, mille võitsid jaapanlane Mao Fujita (20) ja venelane Dmitri Šiškin (27). Kolmandaid kohti oli koguni kolm: Konstantin Jemeljanov (25) ja Aleksei Melnikov (29) Venemaalt ning Kenneth Broberg (25) Ameerika Ühendriikidest. IV koha pälvis hiinlane Tianxu An, kelle esitusega seostus ka üks võistluse skandaale. Nimelt teadustati finaalis tema kahe klaverikontserdi (traditsiooniliselt tuleb Tšaikovski konkursi finaalis esitada järjest kaks klaverikontserti, üks neist kas Tšaikovski esimene või teine kontsert) järjekord valesti ning osaleja sai alles loo alates teada, kumba ta nüüd esitama hakkab.

Viiuli kategoorias võitis kuldmedali ja esikoha Sergei Dogadin (30) Venemaalt, kes on juba 2011. aastal võitnud Tšaikovski konkursil hõbemedali (esikohta tookord välja ei antud). Lisaks on Dogadin osalenud edukalt mitmetel teistel rahvusvahelistel konkurssidel. Esikohad võitis ta näiteks Joseph Joachimi nimelisel rahvusvahelisel viiulikonkursil (2015) ja Singapuri rahvusvahelisel konkursil (2018) ning teise koha Shanghai Isaac Sterni nimelisel viiulikonkursil (2016). Lisaks konkursivõitudele on Dogadin solistina üles astunud mitmete nimekate dirigentide juhatamisel, tihe loominguline side on tal ka Eesti dirigendi Anu Tali ja Põhjamaade Sümfooniaorkestriga. Teise koha ja hõbemedali sai Belgia esindaja Marc Bouchkov (28) ning kolmanda koha ja pronksmedali lõunakorealane Donghyun Kim (19). Ülejäänud finalistid olid Aylen Pritchin (Venemaa), Mayumi Kanagawa (USA) ning Milan Al-Ashhab (Tšehhi). Tšellistidest võitis kuldmedali Zlatomir Fung (20) Ameerika Ühendriikidest, hõbemedali pälvis tšellode seas Santiago Cañón-Valencia (24) Kolumbiast ja pronksi sai Anastasia Kobekina (24) Venemaalt. Vastavalt neljanda, viienda ja kuuenda koha said Taeguk Mun (Lõuna-Korea), Yibai Chen (Hiina) ja Senja Elina Rummukainen (Soome).

Meeshäälte arvestuses võitis kuldmedali kreeklasest bass Georgios Alexandros Stavrakakis (30), kes on Dresdeni Semperoperi koosseisuline laulja. Hõbemedali said bariton Gihoon Kim (27) Lõuna-Koreast ning tenor Migran Agagzanyan (26) Venemaalt. Naislauljate kategoorias võitis kulla vene metsosopran Maria Barakova (21), kes kuulub alates 2017. aastast Moskva Suure teatri noorte ooperiprogrammi. Hõbe- ja pronksmedali said samuti Venemaa esindajad: sopran Aigul Khismatullina (30) ja sopran Maria Motoligina (29). Finaalis olid veel Angelina Akhmedova (Usbekistan), Oksana Mayorova (Venemaa) ja Ankhbayar Enkhbold (Mongoolia). Hvorostovski-nimelise eripreemia pälvis Vladislav Kuprijanov (Venemaa).

Puupuhkpillidest tuli kuldmedalile vene flötist Matvei Demin (25), kes on Zürichi Tonhalle orkestri flöödirühma abikontsertmeister (selle orkestri peadirigent on nüüdsest teatavasti Paavo Järvi). Hõbemedali pälvis puupuhkpillide kategoorias Venezuela flötist Joidy Blanco (27) ning pronksmedali Itaalia klarnetist Alessandro Beverari (31). Vaskpillide osas läks kuldmedal jagamisele. Võitjateks kuulutati metsasarvemängija Zeng Yun (19) Hiinast ning trombonist Aleksei Lobikov (32) Venemaalt. Aleksei Lobikov on 2012. aastast alates Peterburi Maria teatri orkestri esitrombonist. Teise koha ja hõbemedali sai Venemaa tuubamängija Fjodor Sagov, kolmanda koha Prantsusmaa esindaja Felix Camille Jean Dervaux (metsasarv). Finaalis olid veel Lola Descours (Prantsusmaa, fagott), Nikita Vaganov (Venemaa, klarnet), Juri Florian Alexander Vallentin (Saksamaa, oboe), Lívia Duleba (Ungari, flööt), Sofia Viland (Venemaa, flööt), Henrique dos Santos Costav (Portugal, tuuba), Ansel Owen Norris (USA, trompet), Peter Steiner (Itaalia, tromboon), Hae-Ree Yoo (Lõuna-Korea, metsasarv), Zhasulan Abdykalykov (Kasahstan, trompet).

Kõik laureaadid said võimaluse esineda juuni lõpus toimunud galakontsertidel Moskvas ja Peterburis. XVI Tšaikovski-nimeline konkurss oli täies mahus jälgitav medici.tv vahendusel ja see sai kokku 15 miljonit vaatamist ligi 200 riigist. Konkurss ja ka lõppkontserdid on medici.tv koduleheküljel siiani järelvaadatavad.

78 views
bottom of page