top of page

Truls Mørk – maailma parim tšellist

“Truls Mørk on praegu maailma parim tšellist” – nii ütles Paavo Järvi, kui ta salvestas 30. augustil aastal 2003 Tallinnas heliplaadile Arvo Pärdi ja Robert Schumanni tšellokontserdid. Kuna salvestusele järgnes ka kontsert, oli võimalus neid teoseid ka “värskelt” kuulata. Schumanni kontsert tšellole ja orkestrile a-moll op. 129 on üks reaktiivsemaid lakmuspabereid, et määrata esitaja taset. See kontsert on proovikivi kõigis mõeldavais aspektides: tehniliselt ebamugav, vormiliselt raskelt hoomatav ja orkestratsioonilt schumanlikult raskepärane, nii et seda on püütud ka parandada (Šostakovitš), aga erilise tulemuseta. See ei ole efektne teos, kuid siiski suurepärane muusika. Truls Mørk tegi koos Paavo Järviga sellest esitusest kindlasti parima, mida Eesti publik on kuulnud, sellest ka superlatiivne hinnang.

FOTO EN.WIKIPIEDIA.ORG

Truls Mørk on sündinud 15. aprillil 1961. aastal Bergenis professionaalsete muusikute peres, kus isa oli tšellist ja ema pianist. Seega olid olulised eeldused, et pojast saab suurepärane muusik, täidetud. Kuni 17. eluaastani õpetas teda isa, siis jätkas ta Edsbergi muusikainstituudis Franz Helmersoni (Berliini filharmoonikute soolotšellist) juures, edasi Austrias Heinrich Schiffi ja siis Moskvas Natalia Šahhovskaja juhendamisel. Viimane pani kindlasti aluse ka tema edule 1982. aasta Tšaikovski konkursil, kus Truls Mørk saavutas laureaadi tiitli, mille sel konkursil said kuus esimest. Siinkohal pakub ehk huvi Skandinaavia tšellistide saavutatu nimetatud konkursil läbi aegade: 1966 II preemia Arto Noras (Soome), 1982 VI preemia Truls Mørk (Norra), 1986 II preemia Martti Rousi (Soome) ja 1990 VI preemia Markku Ylönen (Soome). Tšaikovski konkurss oli/on see võistumängimine, mis avab enim uksi maailma lavadele ja muidugi on hea, kui sinna on veel midagi lisada ka, nagu Truls Mørkil oli võit Cassado konkursil Firenzes (1983) ja II preemia Naumburgi konkursil New Yorgis (1986).

Sellise pagasiga startis Truls Mørk maailma lavadele 1989. aastal. 1994. aastal oli esimene tuur USA-s. Edasi tulid partneriteks tippdirigendid: Mariss Jansons, Esa-Pekka Salonen, Gustavo Dudamel, Simon Rattle, Christoph Eschenbach jne. Selles reas on ka nii Neeme kui Paavo Järvi. Nimetatud dirigentidega kaasnevad muidugi boonusena tipporkestrid.

Nagu ikka, on noored edukad muusikud energiat täis, nii et jääb ülegi. Ülejäägi pühendas Truls järgneva 13 aasta jooksul Stavangeri rahvusvahelisele kammermuusika festivalile. Aga elul on kombeks veeretada teele ette raskeid ja traagilisi katsumusi. 2009. aastal otsustas Truls Mørk lõpetada aktiivse artisti elu tervislikel põhjustel. Väikesest kriimustusest USA tuuril sai ta infektsiooni, mis mõjutas kesknärvisüsteemi, nii et tekkis vasaku õlalihase paralüüs. Mis võib maailma tipptšellistile veel traagilisem olla? Kuid õnneks sai Mørk asjast üle. See nõudis kindlasti nii meeletute psüühiliste kui füüsiliste pingutuste ületamist, aga ta sai haigusest võitu ja naasis võidukana nii lavale kui stuudiosse.

Seni oli tema käsutuses Domenico Montagnana suurepärane tšello (Itaalia “kuldajastust”, XVIII sajandi algusest), mis teenis muusikut suurepäraselt. 2011. aastal tuli “uskumatu” telefonikõne; helistas investor ja filantroop Christen Sveaas ja sõnas, et ta annab Truls Mørkile kasutada meister Antonio Stradivari tšello (1707), kui see peaks talle sobima. Truls on öelnud, et see pill on olnud otsustav tegur tema edukal naasmisel lavale. Ta iseloomustab pilli kui tippklassi sportautot, millel on uskumatu reageerimiskiirus: “Ma tunnen võimsat inspiratsiooni ja võin nüüd mängida repertuaari, mida pole varem iial teinud.” Pilli hinda hoitakse saladuses, kuid asjatundjad räägivad 3–5 miljonist dollarist.

Truls Mørk kuulub nende valitud artistide hulka, kelle hea käekäigu eest hoolitseb agentuur HarrisonParrot. Ta on Grammy laureaat parima klassikalise muusika solisti kategoorias (2002), lisaks veel Gramophone’i, Midemi ja ECHO tunnustused. Truls Mørk on tänavuse Pärnu muusikafestivali peakülaline ja esitab Eesti Festivaliorkestri kontserdil 18. juulil Pärnu kontserdimajas Antonín Dvořáki kontserdi tšellole ja orkestrile h-moll op. 104, dirigent on Paavo Järvi.

77 views
bottom of page