“Teadus 3 minutiga” parim video räägib kaduva rahvalaulu uurimisest


Inimesed hääletasid tänavu parimaks tedusvideoks EMTA doktorandi Maria Korepanova uurimistööl põhineva loo bessermani ja udmurdi rahvalaulude kogumisest, uurimisest ja esitamisest. Vaatajad said ERR Novaatoris hääletada oma lemmiku teadusvideo poolt ja 32,2 protsenti 587 hääletanust valis parimaks Maria Korepanova video “Ühe soome-ugri rahva improvisatsioonikunsti loomingulisest rekonstrueerimisest”.

Maria on laulja ja EMTA pärimusmuusika eriala doktorant. Juba üle 15 aasta on ta tegelenud bessermani ja udmurdi rahvalaulude kogumise, uurimise ja esitamisega. Eriti huvitab teda bessermani kultuurile iseloomulik vokaalne žanr krež. Bessermanid ei pea krež’i lauluks. Erinevus laulust seisneb selles, et krež’is ei ole ette antud sidusat teksti, seda improviseeritakse kindlat viisimudelit kasutades. Suurem osa tekstist koosneb asemantilistest ehk tähenduse kaotanud sõnadest. Kui krež’i esitatakse mitmekesi, kõlavad korraga erinevad tekstid. Mõned krež’id on seotud rituaalidega, kuid enamasti esitatakse neid oma emotsioonide väljendamiseks.

Maria välitööd näitavad, et improvisatsioonioskus on tänapäeval peaaegu kadunud. Seetõttu on tema eesmärk leida bessermanide elavast traditsioonist muusikalise improvisatsiooni jälgi. Seejärel püüab ta analüütiliselt rekonstrueerida improvisatsioonivõtteid ja lõpuks rakendada neid oma loomingus.

ETA korraldas konkursi “Teadus 3 minutiga” juba neljandat korda. See on mõeldud Eesti avalik-õiguslike ülikoolide ja teadusasutuste doktorantidele ning noorteadlastele.

9 views