top of page

Verdi reekviem Tõrvas maailma ja Eesti tippesitajatelt


Tõrvas on 15. juunil tulekul suur klassikalise muusika vabaõhuprojekt, Verdi reekviemi ettekanne. Ürituse initsiaator on meie maailmalavade laulja Monika-Evelin Liiv, kes ise on ka üks ettekande soliste.

Vestluses temaga ütleb ta selle ettevõtmise idee kohta: “1999. aastal kanti Tõrva keskväljakul ette “Porgy ja Bess”, dirigeeris Eri Klas. See oli Eesti üks suurimaid sedalaadi üritusi, kuulajaid oli toona ligi 7000. Nüüd on ettekandest möödunud 20 aastat, sel aastal oleks maestro Klas saanud 80-aastaseks – tahtsime sündmust nende juubelitega seostada.” Miks on aga ettekanne just Tõrvas? “Olen ise Tõrvast pärit, siin algas mu muusikutee ja tahan oma kodulinnale nüüd midagi tagasi anda.”

Verdi reekviemi kohta ütleb Liiv, et see on erakordselt võimas teos ning on mõistetav ja läheb hinge igasuguse kuulamiskogemusega inimesele. Tänavu möödub ka 145 aastat selle teose loomisest.

Tõrvasse plaanitakse ürituseks püstitada spetsiaalne, 1800-kohaline ooperitelk. Esituskoosseis on suur, laval on ligi 200 muusikut. Teose esitajateks on ERSO ja spetsiaalselt selleks sündmuseks kokku pandav koor. Dirigent on Risto Joost. Monika-Evelin Liivi sõnul oli koori osas mõtlemist: “Verdi reekviem vajab suurt koori, millist meil Eestis praegu ei ole. Tavaliselt on selliseid teoseid laulnud läti Latvija koor. Minu soov oli aga kindlasti kasutada Eesti kollektiivi ning selleks puhuks tulevad kokku RAM, Collegium Musicale, Voces Musicales ja Estonia seltsi segakoori naishääled.” Solistid on Monika-Evelin Liivi kõrval rahvusvahelised tipplauljad, tema õpingukaaslased Londoni kuningliku ooperi juurest Jette Parkeri lauljate programmist, mille stipendiaat Liiv oli aastatel 2007–2009. “Kuna solistid on kõik olnud seotud Jette Parkeri programmi ning Londoni kuningliku ooperiga, toimub ettevõtmine ka selle ooperi egiidi all ja meil on luba kasutada nende logo.”

99 views
bottom of page