top of page

Igor Levit tähistab väärikalt Beethoveni sünniaastapäeva


2020. aasta detsembris möödub Ludwig van Beethoveni sünnist 250 aastat ning tunnustatud pianist Igor Levit tähistab seda uhkelt – juba aasta varem ilmub koostöös plaadifirmaga Sony Classical kogumikalbum Beethoveni kõigi klaverisonaatidega. Salvestusele eelnes ka aastatepikkune kontserttegevus, mil Levit esitas Beethoveni 32 sonaati üle maailma. Leviti sõnul võtab Beethoveni sonaatide salvestamine kokku tema 15 aasta töö. Tee kõnealuse helilooja loomingu sügavuste juurde leidis ta Beethoveni “Diabelli-variatsioonide” kaudu.

Vene-saksa pianist on juba noorest peale lummanud paljusid kuulajaid ja pannud kriitikud endast tihti ülivõrdes rääkima. Saksamaa Kulturradio on öelnud tema kohta nõnda: “Igor Levit on tundma õppinud muusika kõige sügavamaid ja sisukamaid kihte. Tema mängus on vastutustunnet ja kaalutletust ja samas tohutut sära. Leviti interpretatsioonis on olemas kõik, mida kuulaja ihkab: imeline tehniline vabadus ja tundlik kõla ühes muusikalise rikkusega.” Igor Levit sündis 1987. aastal Venemaal ja 8-aastaselt kolis tema pere Saksamaale, uueks kodulinnaks sai Hannover. Muusikuteel on tema juhendajateks olnud Karl-Heinz Kämmerling ja Matti Raekallio. Ta on saavutanud tunnustust paljudel konkurssidel ning 2011. aasta oktoobris valmis dokumentaalfilm, kus ta avaldab oma mõtteid Ferenc Liszti loomingu kohta. Aastal 2012 sõlmis ta lepingu plaadifirmaga Sony Classical ja esimene salvestus oligi Beethoveni loomingust. Käesoleva aasta sügisest nimetati Levit ka Hannoveri muusikakõrgkooli professoriks.

14 views
bottom of page