top of page

Tõnu Kaljuste ja Lauri Vasar pälvisid maineka ICMA preemia


Rahvusvaheliste klassikalise muusika auhindade (International Classical Music Awards, ICMA) žürii andis preemia ka kahele Eesti muusikule. Dirigent Tõnu Kaljustet tunnustati nüüdismuusika kategoorias Arvo Pärdi sümfooniate plaadi eest, mille ta salvestas Wrorcławi filharmoonikutega. Žürii sedastas oma otsust põhjendades, et paljude aastate jooksul on Kaljuste olnud üks kõige viljakamaid ning mõjukamaid Pärdi muusikalise “kosmose” interpreteerijaid. “Mõistagi on meeldiv, kui su album on nomineeritud kõrvuti Berliini filharmoonikute John Adamsi plaadiga ja su salvestust hinnatakse niivõrd, et saad auhinna,” ütles Kaljuste Postimehele. Žürii nimetas Pärdi nelja sümfoonia tõlgendust peeneks ja liigendatuks ning ütles, et salvestus kujutab teekonda läbi erinevate kompositsioonistiilide, kuid aitab ka mõista helilooja sügavaid vaimseid püüdlusi. “Minu jaoks teeb selle tunnustuse väärtuslikuks see, et auhinna määravad rahvusvahelised klassikalise muusika ajakirjad. See pole ühe ajakirja või toimetuse üritus, vaid rahvusvahelise muusikakriitikute koostöö tulemus,” kommenteeris Kaljuste.

ICMA žürii tunnustas ka bariton Lauri Vasarat. Videokategoorias anti auhind Mozarti ooperile “Figaro pulm” (Berliini riigiooper), kus Vasar on peaosas. Salvestus jagab preemiat Bartóki ja Poulenci lühiooperite ülesvõttega. ICMA žürii nimetas Jürgen Flimmi lavastust leidlikuks ja elavaks, truppi võrratuks ning Gustavo Dudameli dirigenditööd hingestatuks. Lisaks Vasarale osalesid lavastuses veel Marianne Crebassa ja Anna Prohaska. Auhinnad antakse üle 10. mail Luzernis.

20 views
bottom of page