top of page

Bachtracki aastakokkuvõte

Bachtrack on inglise internetiajakiri, mis kogub muu hulgas andmeid maailmas toimuvate klassikalise muusika kontsertide ning ooperi- ja tantsuetenduste kohta. 2018. aastal registreeriti nende andmebaasis 33 578 sündmust: 19 938 klassikalise muusika kontserti, 9713 ooperi- ning 3927 tantsuetendust. Üle maailma leidsid traditsiooniliselt kõige rohkem esitamist Beethoveni ja Mozarti teosed, ent tavapärasest erinevalt asus edetabelis kolmandal kohal Bernstein, kelle 100. sünniaastapäeva möödunud aastal tähistati. Talle järgnesid Bach, Brahms, Schubert ja Tšaikovski. Viiest kõige rohkem esitamisele tulnud teosest neli olid samuti Bernsteini omad: esimesel kohal “West Side Story” sümfoonilised tantsud, teisel avamäng “Candide”, kolmandal “Serenaad” ning viiendal kohal “Chichesteri psalmid”. Ainuke teos, mis esitamissageduselt suutis Bernsteini loomingule kontserdisaalides konkurentsi pakkuda, oli tabelis neljandale kohale tulnud Beethoveni 5. sümfoonia. Bachtracki kataloogi saavad sündmusi lisada kõik registreeritud kasutajad ning Bernsteini sihtasutus hoolitses, et võimalikult paljud helilooja sünniaastapäeva sündmustest sinna jõuaksid. Elavatest heliloojatest on Bachtracki statistika järgi jätkuvalt kõige enam esitamist leidev helilooja Arvo Pärt, kes asetus üldises nimekirjas 46. kohale. Kõige tihedamalt esinev orkester on Londoni kuninglik filharmooniaorkester (150 kontserti) ning kõige aktiivsem dirigent Andris Nelsons (121 kontserti). Dirigentide edetabelis on teisel kohal Valeri Gergijev 93 kontserdiga ning tema järel 91 kontserdiga Paavo Järvi. Huvitavate faktidena ooperivaldkonnast võib välja tuua, et esitatavatest ooperitest on kolmandik kas Verdi (14%), Puccini (11%) või Mozart (9%) . Kõige tihedama kavaga ooperimajaks osutus Viini riigiooper, kus toimus aasta jooksul 211 etendust.

Maailma aktiivseim dirigent, lätlane Andris Nelsons. FOTO DEUTSCHE WELLE

7 views
bottom of page