top of page

Pärt Uusberg. Choral Music, Volume One. Collegium Musicale, Endrik Üksvärav / Toccata Classics


Esmasalvestustele rõhuv plaadifirma Toccata Classics on üllitanud järjekordse helikandja eesti muusikaga. Sellel on Pärt Uusbergi koorimuusika ja nagu plaadi pealkirjast näha, on oodata järge. Siinne valik kõlab Collegium Musicale suu läbi Endrik Üksvärava dirigeerimisel ning sisaldab vaimulikke tükke (“Taaveti psalm 121”, “Miserere”, “Missa brevis”, “Ave Maria”, “In Paradisum”) vaheldumisi Juhan Liivi tekstidele kirjutatud looduspiltidega. Koor on igati armas, kerget kodukootust kostab vaid mõnest üksikust soolojupist, aga see on köömes, sest ettekandes tervikuna on palju soojust ja armastust esitatava vastu. Pärt-kaks tunneb koori kui väljendusvahendit pagana hästi ja vallutab harrastuskoorilauljate südameid musikaalsete oopustega, kus noodipilt pole ülearu keeruline, nii et laulja saab selle kõige suurema ihaluse – imeliselt sügava koorikõla ning elamuse ilusast muusikast – mitte ülemääraselt higistades kätte. Eriliselt paitavad Uusbergi puhul kõrva sügavate helisevate pedaalidega kõlapannood. Heakõlalisusele vaatamata ei mõju ta naiiv-sentimentaalselt, vaid jääb parimaid eesti kooritraditsioone järgides kargelt “põhjamaiseks”. Plaat on igale koorilauluhuvilisele ilmselt parim jõulukink, sest Uusbergi muusika meeldib nii siinseile koorilauljaile kui ka välismaistele, nagu näitas väike sorimine muusikatuubis, kust vaatas vastu hämmastavalt palju eesti keelega püüdlikult rinda pistnud välisesitusi. Ja mida meil veel enamat soovida on, kui Eesti muusika võimalikult laia levikut! Seega oli ka rahvusvahelise plaadifirma toetus tabamus otse kümnesse.

bottom of page