top of page

Suri lauljanna Montserrat Caballé


6. oktoobril suri kaheksakümne viie aastaselt maailma silmapaistvamaid bel canto stiili esindajaid Montserrat Caballé. Harvaesinevalt kaunis hääl ja veatu laulutehnika tegid temast ühe ooperimaailma eredaima tähe. Caballé esines viie kümnendi jooksul maailma tipplavadel oma põlvkonna kuulsaimate lauljate, orkestrite ja dirigentidega. Lauljatar sünninimega Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch sündis 12. aprillil 1933 Barcelonas. Oma sisuka karjääri kestel laulis ta arvukalt rolle, saades enim tuntuks Verdi loomingu ning bel canto esitajana, kuid tänu mitmekülgsele häälele suutis ta laulda ühtviisi hästi ka nii Rossinit ja Donizettit kui Mozartit ja Dvořákit. Caballé dramaatiline esitusviis pälvisid kiidusõnu kogu maailmas ning kõige tulihingelisemad fännid kutsusid teda hellitusnimega La Superba. Caballé rahvusvaheline läbimurre toimus 1965. aastal New Yorgis Carnegie Hallis, kus tal tuli teise laulja asemel esitada nimiosa Donizetti ooperis “Lucrezia Borgia”. Karjääri vältel astus Caballé üles nii Metropolitanis, San Francisco ooperis kui ka Viini riigiooperis. Ülemaailmse kuulsuse saavutas Caballé 1987. aastal, kui ta salvestas rahvusvahelise olümpiakomitee palvel koos Queeni solisti Freddie Mercuryga laulu “Barcelona”, mida kasutati ka 1992. aasta Barcelona olümpiamängude ametliku lauluna. Caballé oli abielus Hispaania tenori Bernabé Martíga. Üks nende kahest lapsest, tütar Montserrat Martí, on ooperisopran.

45 views
bottom of page