top of page

Selgusid Enescu konkursi võitjad viiuli- ja klaverikategoorias

1.–23. septembrini toimus Rumeenia pealinnas Bukarestis George Enescu nimeline konkurss, kus võistlesid viiuldajad, tšellistid, pianistid ja heliloojad. Oktoobrikuise ajakirja trükki mineku ajaks olid selgunud vaid tšellokonkursi tulemused ning saime rõõmustada Marcel Johannes Kitse võidu üle. Viiuldajate konkursi tulemusi võib pidada kõige vastuolulisemaks. Üheksaliikmeline žürii (Pierre Amoyal, Salvatore Accardo, Agustin Leon Ara, Remus Azoiței, Silvia Marcovici, Eduard Schmieder, Viktor Tretjakov, Pavel Vernikov ja Krzysztof Wegrzyn) ei olnud laureaatide osas üksmeelne ning žürii esimees Pierre Amoyal otsustas kasutada oma kaalukamat häält ja esikohta mitte välja anda. Nii sai teise koha 18-aastane itaallasest viiuldaja Vikram Sedona, kes on võitnud näiteks 2017. aastal Andrea Postacchini nimelise rahvusvahelise viiulikonkursi. Kolmandale kohale jäi Sedona kaasmaalane, 17-aastane Giuseppe Gibboni, keda tuntakse pärast seda, kui ta osales Itaalia telesaates “Imelapsed – muusika on elu” ka nimega “Itaalia ime”. Kolmas finalist, Ukrainast pärit 27-aastane Orest Smovzh, kes on varasemalt võitnud Tadeusz Wroński nimelise konkursi, märgiti Enescu konkursil ära eriauhinnaga, milleks on meistrikursuste seeria. Žürii ei olnud oma otsuses üksmeelne, mis väljendus selles, et mitmed liikmed pakkusid nii teise kui kolmanda koha pälvinud itaallasele konkursi järel erinevaid lisaauhindu. Samuti jäi kõlama, et finaali oleks võinud pääseda ka mõni poolfinaalis suurepäraselt esinenud naisviiuldaja.

Enescu klaverikonkursi tulemuste osas oli lahkarvamusi vähem. Kaheksaliikmelise žürii liikmed olid Philippe Entremont (esimees), Hyoung-Joon Chang, Dan Atanasiu, Dana Borsan, Andrei Pisarev, Pascal Rogé, Peter Jablonski ja Philippe Dinkel. Nende antud punktide kokkulöömisel said kaks pianisti võrdse tulemuse ning žürii esimehe otsusel sai esimese koha 27-aastane venelanna Daria Parkhomenko, keda Eesti publik mäletab III Tallinna rahvusvaheliselt pianistide konkursilt, kus ta saavutas kolmanda koha, sama punktisumma teeninud 23-aastane lätlane Daumants Liepinš jäi teiseks. Kolmandale kohale jäi 29-aastane Vene pianist Alexander Panfilov. Heliloomingu konkursi žürii koosnes seitsmest liikmest: Zygmunt Krauze (esimees), Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka, Hubert Stuppner ja Cornel Ţăranu. Nende otsusel kuulutati sümfoonilise muusika kategoorias võitjaks rumeenlane Alexandru-Ştefan Murariu ja tema klarnetikontsert. Kammermuusika kategoorias tuli võitjaks Lõuna-Koreast pärit Jung Hoon Nam keelpillikvartetiga “Hajumine”.

10 views
bottom of page