top of page

Kaarli kiriku oreli kapitaalremont jõudis lõpule

FOTO www.eelk.ee

Eesti suurim, üle viie tuhande vilega Kaarli kiriku Walckeri orel sai uue kõla. Annetajate toel tehti pillile kapitaalremont. Annetajaid oli 444 ja kõik said ka oma nimelise orelivile. Sellest, et remonti on vaja, andis 95-aastane orel ise märku. “Oli kõrvaga kuulda, et heli, mis siit välja tuleb, on kahvatu, mehisus on kõlast kadunud ja paljud toonid ei tööta enam,” ütles orelimeister Toomas Mäeväli ja lisas, et paljud viled helisesid iseenesest, mis on veel hullem variant kui see, et viled ei tööta. Oreli viled puhastati tolmust, asendati kulunud osad nii vilede sees kui ka orelipuldis. “Torud on ülevalt lahti, seega aegade jooksul oli sinna kogunenud tohutult tolmu,” ütles Kaarli koguduse peaorganist Piret Aidulo. Maailmapildis on tegu unikaalse pilliga, sest ta on ainuke sellest perioodist terviklikuna säilinud Walckeri orel.

21 views
bottom of page