top of page

Gabriela Montero võitis Beethoveni preemia


Venezuela päritolu pianist Gabriela Montero pälvis Bonnis asuva Beethoveni akadeemia asutatud rahvusvahelise Beethoveni preemia, mida antakse inimõiguste, rahu, vabaduse ja kaasamise eest ning vaesuse vastu võitlevatele muusikutele. Auhinna kuraatoriteks on Martha Argerich, Andreas Loesch ja Torsten Schreiber. Montero puhul toodi esile tema sotsiaalset ja poliitilist aktiivsust oma sünnimaal. Montero sõnul on ta saadud tunnustuse üle eriti tänulik just seetõttu, et see on järjekordne võimalus pöörata tähelepanu Venezuela narkomaffia autokraatia all kannatavatele miljonitele inimestele. Ta tunnistab, et pole seda võitlust endale soovinud, kuid ei suuda vaikides pealt vaadata, kuidas miljonid kaasmaalased kannatavad vaesuses vireledes nälga, ravimite puudust ja ebaõiglast vangistust ning kuidas neid karistamatult küüditatakse või mõrvatakse, röövides inimestelt igasuguse inimväärikuse. Beethoveni preemia inimõiguste eest võitlevatele muusikutele asutati 2015. aastal ning Gabriela Montero on neljas autasu saaja. Eelnevalt on sama auhinna pälvinud Süüria-Palestiina pianist Aeham Ahmad, Türgi pianist Fazil Say ja sakslane Wolfgang Niedecken. Auhinna suurus on 10 000 eurot.

9 views
bottom of page