“Etnokulp 2018”

5. oktoobril selgusid Viljandis Pärimusmuusika aidas “Etnokulp 2018” võitjad. Üheksas kategoorias võttis mõõtu 26 plaati, mis ilmunud vahemikus 1. septembrist 2017 31. augustini 2018. Rahvahääletusel osales 2283 inimest. Etnokulpe jagati Viljandis välja 10. korda, tegemist on kõige olulisema pärimusmuusika auhinnaga ning ainsaga, kus lõviosa auhindadest otsustab rahvahääletus.

Aasta uusfolgi artist – Puuluup “Süüta mu lumi”; aasta lugu – Zetode “Ilmarikas”; aasta ehe pärimusartist – Kihnu Virve “90”; aasta debüütalbum – Puuluubi “Süüta mu lumi”; aasta muusik – Jalmar Vabarna; aasta artist – Zetod. Nagu tavaliselt tegi žürii eelvaliku rahvahääletuse tarbeks ning esmakordselt otsustas ka ise ühe kategooria – aasta albumi, mille pälvis Cätlin Mägi “Mu pill parmupill”. Erikulbid jagas välja Raadio 2 ja Eesti Pärimusmuusika keskus, esimese viis koju ansambel Puuluup ning teise Heino Sõna.

Heino Sõna on sündinud 1937. aastal, Võrumaal. Ta mängib diatoonilist rahvakannelt traditsioonilisel moel, lühemad keeled enda poole. Tema virtuoosne mängutehnika on inspireeritud omaaegsetest populaarsetest kandlemängijatest. Heino Sõna stiil on kiire, täpne ja tantsuline, iseloomulik on parema käe hoogne tõmbamine üle kandlekeelte, mis on efektne nii muusikaliselt kui visuaalselt. Meloodiat rikastab Sõna mitmesuguste kaunistusvõtetega ning kasutab meisterlikult trillerdamist, glissando’t ja arpedžot. Lisaks rahvakandlele mängib Heino Sõna teisigi pille: karmoškat, akordionit ja kontrabassi. Praegu arendab ta oma mänguoskusi Teppo tüüpi lõõtspillil. Tarmo Noormaa, Eesti Pärimusmuusika keskuse juhataja: “Heino on erakordne muusik ja inimene. Anda sellises vanuses välja plaat ja teha seda meisterlikul tasemel on tõeliselt inspireeriv ja võimas!”

Etnokulpide võitjad. FOTO MARTIN KOSSESON

Etnokulpide võitjad. FOTO MARTIN KOSSESON

17 views