top of page

Suri helilooja ja dirigent Oliver Knussen


8. juulil suri 66-aastaselt briti helilooja ja dirigent Stuart Oliver Knussen, kes alustas komponeerimisega juba 6-aastaselt. Knusseni läbimurdeks sai tema isast, Londoni sümfooniaorkestri kontrabassimängijast tehtud telesaade. See tõi noorele heliloojale esimese sümfoonia tellimuse. Saatuse tahtel avanes Knussenil võimalus sümfoonia esiettekannet ka ise juhatada, kui Royal Festival Hallis toimuma pidanud kontserdi dirigent István Kertész haigestus. Knusseni õpetajad on olnud John Lambert ja Gunther Schuller. Ka Benjamin Britten oli Knusseni suhtes väga toetav ning tellis temalt teose 1969. aasta Aldeburgh’i festivali tarvis. 1980. aastateni oli Knusseni fookus peamiselt heliloomingul, kuid siis hakkas märgatavalt suurenema tema töö dirigendina. 2012. aastal antud intervjuus on helilooja-dirigent ise tunnistanud, et sooviks oma karjääris loomingu ja juhatamise vahel paremat tasakaalu leida. Kuigi Knusseni dirigendikarjäär oli silmapaistev – ta tegi koostööd paljude tuntud orkestritega ning tema juhatusel on salvestatud hulgaliselt plaate – soovis ta ajalukku jääda eelkõige heliloojana.

bottom of page